Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Jaf demn de filmele hollywoodiene în Suedia

Doi bărbaţi au comis un jaf îndrăzneţ, furând dintr-o catedrală bijuterii străvechi ce aparţin familiei regale a Suediei, înainte de a fugi într-o ambarcaţiune cu motor, au anunţat autorităţile suedeze, aflate în continuare miercuri în căutarea suspecţilor, informează AFP.

Share

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 01.08.2018 - 15:09

Hoţii au pătruns marţi la ora prânzului în catedrala din Strangnas, oraş aflat la 100 kilometri est faţă de capitala Stockholm, şi au furat relicve preţioase din secolul al XVII-lea.

"Căutările Poliţiei au continuat toată noaptea, însă fără succes", au transmis într-un comunicat reprezentanţii Poliţiei suedeze.

Furtul a vizat două coroane şi un glob (o sferă montată pe o cruce) provenind din ornamentele funerare ale regelui Charles al IX-lea, care a domnit în Suedia şi Finlanda în perioada 1604-1611, şi ale celei de-a doua soţii a lui, regina Kristina, au precizat administratorii catedralei într-un comunicat.

"Obiectele (...) erau depuse conform regulamentelor de securitate în vigoare", într-o vitrină încuiată şi echipată cu o alarmă, se afirmă în acelaşi comunicat.

Potrivit Poliţiei suedeze, bijuteriile furate au o valoare inestimabilă.

"Este pur şi simplu imposibil să vinzi astfel de obiecte, deci putem doar să ne punem întrebări despre intenţiile lor şi despre cunoştinţele lor despre aceste coroane", a declarat poliţista Maria Ellior, coordonatoarea diviziei naţionale de combatere a infracţiunilor culturale şi de patrimoniu.

Un martor, Tom Rowell, care lua prânzul în proximitatea edificiului, a declarat pentru cotidianul Aftonbladet că a văzut doi bărbaţi în timp ce fugeau din catedrală şi care au sărit apoi într-o mică barcă albă cu motor. Tom Rowell este persoana care a raportat la Poliţie acel incident.

"Am remarcat imediat că erau hoţi, din cauza comportamentului lor", a adăugat acelaşi martor.

Poliţia suedeză a lansat un apel public prin care a cerut ajutorul cetăţenilor în această anchetă.

Catedrala din Strangnas este renumită pentru faptul că adăposteşte sicriele regelui Charles al IX-lea şi ale celor două soţii ale sale, prinţesa Marie şi regina Kristina.

Comentarii

loading...