20.3 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInternaționalJaf demn de filmele hollywoodiene în Suedia

Jaf demn de filmele hollywoodiene în Suedia

Hoţii au pătruns marţi la ora prânzului în catedrala din Strangnas, oraş aflat la 100 kilometri est faţă de capitala Stockholm, şi au furat relicve preţioase din secolul al XVII-lea.

“Căutările Poliţiei au continuat toată noaptea, însă fără succes”, au transmis într-un comunicat reprezentanţii Poliţiei suedeze.

Furtul a vizat două coroane şi un glob (o sferă montată pe o cruce) provenind din ornamentele funerare ale regelui Charles al IX-lea, care a domnit în Suedia şi Finlanda în perioada 1604-1611, şi ale celei de-a doua soţii a lui, regina Kristina, au precizat administratorii catedralei într-un comunicat.

“Obiectele (…) erau depuse conform regulamentelor de securitate în vigoare”, într-o vitrină încuiată şi echipată cu o alarmă, se afirmă în acelaşi comunicat.

Potrivit Poliţiei suedeze, bijuteriile furate au o valoare inestimabilă.

“Este pur şi simplu imposibil să vinzi astfel de obiecte, deci putem doar să ne punem întrebări despre intenţiile lor şi despre cunoştinţele lor despre aceste coroane”, a declarat poliţista Maria Ellior, coordonatoarea diviziei naţionale de combatere a infracţiunilor culturale şi de patrimoniu.

Un martor, Tom Rowell, care lua prânzul în proximitatea edificiului, a declarat pentru cotidianul Aftonbladet că a văzut doi bărbaţi în timp ce fugeau din catedrală şi care au sărit apoi într-o mică barcă albă cu motor. Tom Rowell este persoana care a raportat la Poliţie acel incident.

“Am remarcat imediat că erau hoţi, din cauza comportamentului lor”, a adăugat acelaşi martor.

Poliţia suedeză a lansat un apel public prin care a cerut ajutorul cetăţenilor în această anchetă.

Catedrala din Strangnas este renumită pentru faptul că adăposteşte sicriele regelui Charles al IX-lea şi ale celor două soţii ale sale, prinţesa Marie şi regina Kristina.

Cele mai citite

Boris Johnson cere statelor occidentale să ajute Ucraina: Dacă va cădea, va fi o catastrofă

Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unui editorial publicat în Daily Mail, în care Boris Johnson face apel la statele occidentale să ofere Ucrainei...

Explozie a unei mașini capcană în centrul capitalei Siriei Damasc

O maşină capcană a explodat sâmbătă într-un cartier din centrul capitalei siriene Damasc, unde se află mai multe ambasade, fără a provoca victime, a...

Hanami – sărbătoarea primăverii, în Grădina Japoneză din Herăstrău

A cincea ediţie a Festivalului Hanami - sărbătoarea primăverii are loc, astăzi, în Grădina Japoneză din Parcul Regele Mihai I (Herăstrău) din Capitală."Vă aşteptăm...
Ultima oră
Pe aceeași temă