26.8 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăInternaționalIslanda, iubitorii de animale sunt scandalizați. Reîncepe vânătoarea de balene

Islanda, iubitorii de animale sunt scandalizați. Reîncepe vânătoarea de balene

Din anul 2016, compania Hvalur hf. a lăsat jos harpoanele din cauza dificultăţilor comerciale cu Japonia, principală piaţă pentru carnea de balene, unde consumul este în scădere, iar barierele sanitare asupra importurilor sunt considerate prea restrictive.

“Ne vom relua operaţiunile comerciale deoarece birocraţia japoneză pare să se fi relaxat, iar autorităţile japoneze au dat dovadă că au ascultat”, a declarat pentru AFP Kristjan Loftsson, directorul companiei.

În plus, firma va colabora cu cercetători de la Universitatea din Islanda pentru a dezvolta produse medicale bazate pe carne de balenă, în special pentru combaterea deficienţelor nutriţionale de fier, care afectează aproape 30% din populaţia lumii (două miliarde de persoane), potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Sezonul de vânătoare începe în Islanda la 10 iunie.

Balenele rorqual comun aparţin familiei Balaenopteridae. Cu o lungime de aproximativ 20 de metri, acesta este al doilea animal ca mărime care trăieşte în prezent pe planetă, după balena albastră.

Cotele autorizează în acest an vânarea a 161 de exemplare de balene rorqual comun, faţă de 150 în 2017, menţionează sursa citată. În plus, Hvalur hf. este autorizată să vâneze 20% din cota neutilizată anul trecut, ceea ce va permite capturarea a încă 30 de cetacee, în principal din apele din vestul şi sud-vestul insulei, la o distanţă de până la 200 de mile marine de coastele sale.

În 2015, în timpul ultimelor sale ieşiri în larg, compania a prins cu harpoanele 155 de mamifere, un record.

“Sunt foarte dezamăgit”, a declarat Sigursteinn Másson, responsabil în Islanda în cadrul Fondului internaţional pentru bunăstarea animalelor (IFAW). “Această decizie nu se bazează pe nevoile reale ale pieţei şi nu este în acord cu sondajele de opinie cu privire la această activitate, care nu are ce căuta în epoca modernă”, a adăugat el.

Un sondaj publicat în octombrie de IFAW a indicat că 35,4% dintre islandezi au declarat că sunt în favoarea vânătorii de balene, comparativ cu 42% în 2016.

Hvalur hf. este singura companie specializată în vânătoarea de balene rorqual comun în Islanda. În mica insulă vulcanică există două companii specializate în vânătoarea de balene, a doua fiind IP-Utgerd Ltd, specializată în vânătoarea de balene minke, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite

“Remember me – Eterna strălucire a uitării”, regia Monicăi Pop. PREMIERA pe 15 si 29 Aprilie la Teatrul Național

Remember me - Eterna strălucire a uitării  își va aștepta primii spectatori în 15 și 29 aprilie, fiind găzduit de Teatrul Național București (Sala...

După atacul Iranului asupra Israelului, “România este alături de Israel”, anunță Nicolae Ciucă

"România este alături de Israel și poporul israelian", anunță președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, în urma atacului Iranului asupra Israelului. "România este alături de Israel...

LIVE/ Iranul a lansat atacul asupra Israelului

Iranul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului. Peste 200 de drone și rachete au fost trimise, majoritatea fiind interceptate de sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă