30.6 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăInternaționalIrak, candidat la alegerile parlamentare vizat de un atentat. Un mort în...

Irak, candidat la alegerile parlamentare vizat de un atentat. Un mort în urma exploziei unei mașini

Explozia a avut loc în cartierul Al-Khadra din Kirkuk, la nord de Bagdad, a precizat acest responsabil. „Un civil şi-a pierdut viaţa şi 11 persoane au fost rănite, printre care trei gărzi de corp din convoiul lui Ammar Hadaya Kahya, candidat al Frontului turkmen din Kirkuk”.

Atacul nu a fost revendicat încă.

Turkmenii, ca şi arabii, au întâmpinat cu bucurie trupele guvernamentale atunci când au eliberat la jumătatea lunii octombrie provincia disputată Kirkuk, unde kurzii preluaseră controlul asupra a numeroase zone, printre care capitala cu acelaşi nume, în haosul provocat de înaintarea jihadistă în 2014.

De atunci, în provincie au loc numeroase violenţe, în special între combatanţi kurzi şi unităţi turkmene din cadrul Hashd al-Shaabi, denumirea trupelor guvernamentale care luptă împotriva jihadiştilor.

Ammar Hadaya Kahya este consilierul lui Falah al-Fayadh, demnitar în subordinea căruia se află Hashd al-Shaabi.

Toate alegerile care s-au desfăşurat în Irak după invazia condusă de Statele Unite în 2003 şi răsturnarea regimului Saddam Hussein au fost marcate de violenţe sângeroase.

În ultimele luni violenţele au scăzut în intensitate.

În urmă cu o săptămână însă, un atentat sinucigaş contra sediului unui partid politic din provincia Al-Anbar din vestul ţării a făcut patru morţi şi mai mulţi răniţi, printre care o candidată la alegeri. Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a revendicat atacul.

Bagdadul a decretat în decembrie „victoria” împotriva SI, dar analiştii consideră că numeroşi jihadişti se ascund de-a lungul graniţei poroase cu Siria în război şi în imensul deşert irakian, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă