Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Indonezia: Parlamentul indonezian votează schimbări privind agenţia anticorupţie

Parlamentul indonezian a votat unanim în favoarea unor modificări ale legii care guvernează agenţia anticorupţie a ţării, ne spune Reuters

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 17.09.2019 - 17:51

Comisia pentru eradicarea corupţiei, cunoscută sub iniţialele KPK şi care a anchetat sute de politicieni şi oficiali de la crearea sa, în 2002, a devenit una din cele mai respectate agenţii din Indonezia.

Schimbările propuse cuprind plasarea KPK sub supervizarea unui consiliu extern, care va avea dreptul să stabilească dacă agenţia poate face înregistrări.

Reformele adoptate îi îngrijorează însă pe militanţii anticorupţie, care se tem că acestea ar fi menite de fapt să slăbească această instituţie. Înainte de votul de marţi, un grup de manifestanţi s-au adunat în faţa parlamentului din Jakarta, arborând pancarte care semnalau "înmormântarea" KPK.

Deputatul Johnny G.Plate a respins criticile la adresa schimbărilor, insistând că toate agenţiile de stat au nevoie de supervizare.

"Vrem să creăm un consiliu supervizor pentru a face conducerea KPK mai prudentă şi mai responsabilă. Nu există nicio instituţie în lume care nu aibă un mecanism de supervizare", a declarat acesta pentru Reuters.

Preşedintele indonezian Joko Widodo dispune de un interval de 30 de zile pentru promulgarea acestor modificări.

Şeful statului şi-a exprimat susţinerea pentru proiect şi a asigurat că nu va compromite lupta împotriva corupţiei. Într-un discurs televizat de săptămâna trecută, Widodo a explicat că înfiinţarea unui consiliu administrativ extern este necesar pentru "buna guvernare" şi a menţionat că membrii acestuia vor fi selectaţi de el şi vor fi cercetători şi militanţi anticorupţie, şi nu politicieni sau birocraţi.

Schimbările adoptate se referă între altele şi la statutul anchetatorilor independenţi ai KPK, aceştia urmând să devină funcţionari publici, ceea ce, în opinia unor analişti, i-ar putea face mai vulnerabili la presiuni.

Multe dintre anchetele KPK au implicat membri ai legislativului indonezian, între cei condamnaţi pentru corupţie în urma anchetelor sale numărându-se şi un fost preşedinte al Camerei reprezentanţilor, una din cele două camere ale parlamentului de la Jakarta, notează Reuters.

Comentarii