9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalIndia și Japonia își măresc cheltuielile militare, de teama Chinei

India și Japonia își măresc cheltuielile militare, de teama Chinei

Cheltuielile militare reprezintă 2,2% din  produsul intern brut mondial, esențialul creșterii provenind din țările din Asia și Oceania și din Orientul Mijlociu – China, India și Arabia Saudită.

Lista celor mai mari cheltuieli militare din lume a rămas în general coerentă în ultimii ani, dominată de SUA și China, care au alocat 610 miliarde dolari și respectiv 228 miliarde dolari anul trecut.

Tensiunile între China și mulți dintre vecinii săi continuă să ducă la creșterea cheltuielilor militare în Asia, se arată în raportul SIPRI. India intră în top 5 al cheltuielilor militare mondiale, Guvernul având în vedere extinderea, modernizarea și ameliorarea capacității operaționale a forțelor sale armate, motivate în parte de tensiunile cu China și Pakistan.

Potrivit Guvernului de la New Delhi  „India poate lovi oriunde în China cu o nouă rachetă nucleară“. În 2017, China și India erau angajate într-un impas militar care a durat 72 de zile la frontiera lor comună din Doklam, în regiunea Himalaya, cele două țări fiind cel mai aproape de confruntări militare din ultima jumătate de secol.

Japonia și-a crescut aceste cheltuieli pentru al șaselea an consecutiv, potrivit documentului Institutului din Stockholm, motivul fiind tot tensiuni cu China, în special în Marea Chinei de Sud.

Din cauza crizei economice, Rusia a restrâns cu 20%  cheltuielile sale militare, iar acțiunile agresive au antrenat o creștere cu 12% a cheltuielilor militare în Europa Centrală. Obiectivul de 2% din PIB în cadrul NATO a determinat cei 28 de membri să se întărească, totalul ridicându-se la 745 miliarde euro în 2017, reprezentând 52% din cheltuielile mondiale, și 505 miliarde  din partea SUA.  

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă