14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaÎn Ucraina, trupele ruse au tras la un miting al localnicilor din...

În Ucraina, trupele ruse au tras la un miting al localnicilor din Enerhodar

Agenția nucleară de stat din Ucraina afirmă că trupele ruse au deschis focul la un miting pro-Ucraina al locuitorilor din Enerhodar, un oraș din sudul țării unde se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, scrie BBC.

Agenția Energoatom a postat o înregistrare video pe serviciul de mesagerie Telegram, care arată explozii – aparent focuri de mortier – într-o piață unde se adunase mulțimea.

Forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare Zaporizhzhia din Enerhodar la 4 martie, conform epicnews.ro.

Trupele ruse au tras asupra manifestanților la un miting în Enerhodar, deși aceștia erau pașnici

Energoatom precizează: “În această dimineață, locuitorii orașului s-au adunat pentru un miting pașnic în sprijinul Ucrainei. Ei au cântat imnul și au vorbit unii cu alții… în timp ce locuitorii din Enerhodar au început să se disperseze, au sosit dubele poliției și invadatorii au început să aresteze localnicii”.

“În câteva minute, orașul a fost zguduit de sunetele exploziilor și de bombardamentele masive. Locuitorii îngroziți au început să fugă”, se arată în declarație. Patru persoane au fost raportate ca fiind rănite.

Ucraina are 15 unități nucleare și 3 locații pentru depozitarea combustibilului radioactiv utilizat

Ucraina este puternic dependentă de energia nucleară – are 15 reactoare care generează aproximativ jumătate din electricitatea sa.
Ucraina primește cele mai multe dintre serviciile sale nucleare și combustibilul nuclear de la Rusia, dar reduce această dependență cumpărând combustibil de la Westinghouse.


În 2004, Ucraina a pus în funcțiune două reactoare noi mari, iar Guvernul intenționează să mențină ponderea nucleară în producția de energie electrică până în 2030, ceea ce va implica o construcție nouă substanțială.

În 2021, Westinghouse a fost contractată pentru a termina construirea unui nou reactor la Khmelnitsky, folosind componente AP1000 dintr-un proiect american abandonat.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mesajul lui Putin către români

Părintele Ciprian Mega din Oradea s-a bucurat de un tur de forță la Moscova, grație ultimei sale producții cinematografice “21 de rubini.” Marele om...
Ultima oră
Pe aceeași temă