10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInternaționalIerihonul antic, cel mai vechi oraș fortificat, se reface în urma unui...

Ierihonul antic, cel mai vechi oraș fortificat, se reface în urma unui acord internațional


Ierihonul antic, cel mai vechi oraș fortificat de pe Pământ, va fi reconstruit după ce un acord internațional va rezolva această chestiune.

Situl arheologic Tell es-Sultan din orașul Ierihon din Cisiordania așteaptă o remodelare, în pregătirea pentru înscrierea sa pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Cu ajutorul UNESCO, al cooperării italiene și al Universității din Roma, proiectul de 2,4 milioane de euro (2,7 milioane de dolari) va include descoperirea fortificațiilor din Neolitic și Epoca Bronzului, precum și a altor monumente, relatează Reuters.
Ministerul Palestinian al Turismului și Antichităților a declarat că acordul semnat sâmbătă (29 ianuarie) va ajuta la dezvoltarea și gestionarea sitului Tell es-Sultan, care se află în orașul vechi Ierihon din Cisiordania.
„Tell es-Sultan este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Palestina și din lume, deoarece conține rămășițele celui mai vechi oraș fortificat din lume, datând din perioada neolitică în urmă cu peste zece mii de ani”, se arată în comunicat.

Ierihonul antic, cel mai vechi oraș fortificat din lume, a avut și un rol strategic important în antichitate

Multe orașe din antichitate pretind dreptul de a fi numit primul oraș de pe Pământ. Cu toate acestea, unul dintre ei rămâne în afara concurenței. Legenda despre zidurile sale, care a căzut din urletul trompetelor militare evreiești, a imortalizat acest oraș străvechi în memoria umană. Dar pentru istorici acest nume sună și mai greu. Printre centrele civilizației urbane descoperite până în zilele noastre, Ierihonul este cel mai vechi și continuu locuit din lume (are 10.000 de ani) și cel mai mic de pe planeta noastră (250 m sub nivelul mării).

Acesta a fost situat într-o oază nu departe de locul în care râul Iordan se varsă în Marea Moartă și a blocat drumul către Palestina pentru orice cuceritor care a urmat din Valea Iordanului. Ierihonul a fost primul oraș cucerit de copiii lui Israel când au venit în Țara Făgăduinței după patruzeci de ani de rătăcire în pustie. „Cine ia Ierihon poate fi considerat stăpânul tuturor lui Eretz Israel”, au spus evreii, conform ro.greatplainsparanormal.com.

Conform cărții Vechiului Testament a lui Iosua, israeliții, după exodul din Egipt și patruzeci de ani de rătăcire în deșert din orașul Ierihon, au început cucerirea Canaanului. După ce Moise a murit, Iosua a devenit noul lider, sub conducerea căruia au trecut Iordanul și l-au luat pe Ierihon sub asediu. Oamenii orășeni, care se ascundeau în spatele zidurilor puternice, erau siguri că orașul era impregnabil, deoarece zidurile puternice ale Ierihonului nu puteau fi depășite prin forța armelor. Aici numai un miracol ar putea ajuta. Dar Iosua a avut o viziune: un înger cu sabie, prin gura căruia Domnul a promis că va transfera cetatea inexpugnabilă copiilor lui Israel.

Astfel, Ierihonul antic, cel mai vechi oraș fortificat, are și o istorie religioasă aparte.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă