27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalGrecia: Guvernul Mitsotakis se confruntă cu primele sale proteste

Grecia: Guvernul Mitsotakis se confruntă cu primele sale proteste

În pofida ploii abundente, sindicatele din sectoarele public şi privat au reuşit să mobilizeze aproximativ 7.700 de persoane – conform estimărilor poliţiei – în zona Pieţii Syntagma, în faţa parlamentului grec, unde se află în dezbatere un proiect de lege controversat.

Acest text vizează reformarea pieţei muncii, în special prin suprimarea convenţiilor colective şi impunerea unui prag minim (de peste 50% dintre cei prezenţi într-o adunare generală a sindicatelor) pentru declanşarea unei greve.

Pentru prima dată de la alegerea premierului conservator Kyriakos Mitsotakis pe 7 iulie, opoziţia şi sindicatele au lansat un apel la o grevă generală care a paralizat marţi reţeaua de autobuze din Atena şi a perturbat activitate în spitale, şcoli publice şi tribunale.

Feriboturile au rămas acostate în portul Pireu, dar şi în restul porturilor greceşti, iar metroul din Atena şi media şi-au întrerupt activitatea.

”Astăzi mobilizarea noastră, prima după alegerea noului guvern, permite să îi semnalăm acestuia că vom continua totuşi să ne mobilizăm pentru a susţine drepturile muncitorilor din sectoarele public şi privat”, a susţinut în faţa manifestanţilor vicepreşedintele principalului sindicat din sectorul bugetar, Dimitris Bratis.

”Noi nu putem accepta revenirea la ce a fost înainte. Guvernul actual vrea să suprime convenţiile colective pe care precedentul guvern de stânga reuşise să le introducă”, a spus Kostas Karachias, reprezentant al sindicaliştilor din spitalul atenian Agios Savvas.

Cele mai citite

VIDEO. Macron și Xi cer un armistițiu olimpic

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat pentru un "armistiţiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor...

Tarifele la gaze și energie tot nu au scăzut. Dimpotrivă, se impun tot felul de taxe

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, promitea o scăderea considerabilă a facturilor la gaze și energie electrică de la 1 aprilie, lucru care de altfel nu...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă