18.1 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăInternaționalGigantul minier Glencore, acuzat în SUA de spălare de bani

Gigantul minier Glencore, acuzat în SUA de spălare de bani

Ministerul american al Justiției a cerut documentele societății anglo-elvețiene care se referă la relațiile de afaceri în Nigeria, Republica Democratică Congo (RDC) și în Venezuela, din 2007 până în prezent.

Compania exploatează mari mine de cupru și de cobalt în Congo și face comerț cu Nigeria și Venezuela și reprezintă peste un sfert din producția mondială de cobalt, în mare parte în Congo.

Anul trecut, Panama Papers a dezvăluit că Glencore i-a împrumutat în secret zeci de milioane dolari lui Dan Gertler, un milionar israelian, după ce l-a angajat pentru a obține un acord minier controversat în RDC.

După aceste dezvăluiri, organismul de supraveghere a drepturilor omului, Public Eye a depus o plângere penală contra Glencore în Elveția, unde compania își are sediul. Sancțiunile americane contra lui Gertler au declanșat litigii în Congo care amenință să perturbe aprovizionarea  cu cobalt a celui mai mare producător mondial.

Glencore are două procese în Congo și recent a reglementat un diferend minier cu două societăți asociate lui Gertler.

O examinare minuțioasă a documentelor Glencore de către autoritățile americane ar putea să se concentreze în final pe tranzacțiile companiei.

În Venezuela, compania a fost acuzată că a dat mită pentru obținerea de contracte petroliere.

În aprilie a început să taie relațiile cu magnatul rus al aluminiului, Oleg Deripaska,  după anunțarea de noi sancțiuni americane contra imperiului său comercial.

Peter Jones, șeful de campanie al Global Witness, a precizat că orice act condamnabil trebuie adus la lumină și cei vinovați acuzați. El a subliniat că „a face Glencore responsabilă este o etapă enormă în responsabilitatea globală în general și va crea un precedent pentru societățile din întreaga lume care, în numeroase cazuri, acționează nepedepsite în ce privește bogăția minerală mondială”.

Glencore, condusă de miliardarul Ivan Glasenberg, a fost fondată în 1974. Cu sediul la Baar, în Elveția, deține mine și birouri în 50 de țări și anul trecut a obținut un profit de 14,7 miliarde dolari, în creștere ca urmare a ascensiunii prețurilor materiilor prime. Cobaltul a devenit foarte scump pentru că numeroși constructori se orientează spre vehicule electrice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă