4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăInternaționalGermania și Polonia caută soluții pentru despăgubirile din Al Doilea Război Mondial...

Germania și Polonia caută soluții pentru despăgubirile din Al Doilea Război Mondial solicitate de polonezi

Ministrul de externe din Germania, Annalena Baerbock, a plecat luni la Varşovia unde va încerca să ajungă la un compromis cu guvernul din Polonia privind despăgubirile după Al Doilea Război Mondial solicitate de Polonia, transmite DPA.

Şeful diplomaţiei poloneze Zbigniew Rau a semnat o cerere oficială pentru a începe discuţiile privind despăgubirile de război, document care va fi predat Ministerului de Externe german.

Nota exprimă convingerea ”că părţile ar trebui să ia măsuri imediate pentru o soluţionare juridică şi materială finală, cuprinzătoare şi permanentă a consecinţelor agresiunii şi ocupaţiei germane din 1939 până în 1945”, a spus Rau, conform agerpres.ro.

Germania și Polonia continuă disputa privind despăgubirile de după al Doilea Război Mondial cerute de a doua țară, dar prima încă se opune

Annalena Baerbock s-a deplasat luni în Polonia pentru sărbătorirea Zilei Unităţii Germane la ambasada ţării sale. Marţi, ea se va întâlni cu Zbigniew Rau pentru discuţii.

Guvernul german se opune cererii pentru despăgubiri şi invocă Tratatul Doi-plus-Patru din 1990 cu privire la consecinţele de politică externă ale unificării Germaniei, Berlinul considerând că problema a fost deja soluţionată şi dosarul este închis.

Reunificarea germană din 1990 era ”de neconceput fără curajoşii polonezi care cu hotărâre au intrat în grevă, au luptat şi au manifestat pentru libertate”, a spus şefa diplomaţiei germane, care a adoptat un ton extrem de conciliant.

Polonia va cere Germaniei 1.300 de miliarde de euro drept despăgubiri pentru cel de-Al Doilea Război Mondial

Guvernul polonez a estimat joi la 1.300 de miliarde de euro costul financiar al pierderilor suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sub ocupația nazistă și a declarat că „cere Germaniei să plătească această sumă”.

„Este o sumă semnificativă”, a declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție, în cadrul unei conferințe.

El a adăugat că procesul de obținere a reparațiilor de către Polonia va fi „lung și dificil”.

Suma a fost anunțată cu ocazia publicării unui raport privind costul anilor de ocupație germană nazistă. Aproximativ 30 de istorici, economiști și alți experți au lucrat la acest document din 2017.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

În atacul asupra Congresului SUA din ianuarie 2021 se anunță și alte inculpări

Grupul de parlamentari americani care anchetează atacul împotriva Congresului SUA desfăşurat de partizani ai lui Donald Trump va recomanda mai multe inculpări, a anunţat...
00:01:01

Fanii Spaniei au reacţionat după ce Marocul a eliminat echipa lor de la Cupa Mondială

Fanii Spaniei au fost lăsați în lacrimi marți (6 decembrie) după ce echipa lor a ieșit de la Cupa Mondială, la penalty-uri în fața...

Naționala Portugaliei „a zdrobit” Elveția cu 6-1 și s-a calificat în sferturile Cupei Mondiale

Naționala de fotbal a Portugaliei s-a calificat marți seara în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar, învingând Elveția în optimi cu scorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă