15 C
București
luni, 16 septembrie 2024
AcasăInternaționalPolonia va cere Germaniei 1.300 de miliarde de euro drept despăgubiri pentru...

Polonia va cere Germaniei 1.300 de miliarde de euro drept despăgubiri pentru cel de-Al Doilea Război Mondial

Guvernul polonez a estimat joi la 1.300 de miliarde de euro costul financiar al pierderilor suferite în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial sub ocupația nazistă și a declarat că „cere Germaniei să plătească această sumă”.

„Este o sumă semnificativă”, a declarat vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție, în cadrul unei conferințe.

El a adăugat că procesul de obținere a reparațiilor de către Polonia va fi „lung și dificil”.

Suma a fost anunțată cu ocazia publicării unui raport privind costul anilor de ocupație germană nazistă. Aproximativ 30 de istorici, economiști și alți experți au lucrat la acest document din 2017.

Guvernul de dreapta al țării susține că Polonia nu a fost despăgubită de Germania, în timp ce Berlinul susține că despăgubirile au fost plătite națiunilor din blocul estic în anii de după război.

Ocupația germană nazistă a Poloniei a început în urmă cu 83 de ani și a durat până la sfârșitul războiului, în mai 1945.

Președintele Andrzej Duda a declarat că războiul a fost „una dintre cele mai teribile tragedii din istoria noastră” la un eveniment de comemorare lângă Gdansk.

„Nu doar pentru că ne-a luat libertatea, nu doar pentru că ne-a luat statul, ci și pentru că acest război a însemnat milioane de victime în rândul cetățenilor polonezi și pierderi ireparabile pentru patria și națiunea noastră”, a spus Duda.

Dietmar Nietan, oficialul guvernului german pentru cooperarea germano-poloneză, a declarat într-un comunicat că 1 septembrie „rămâne o zi de vinovăție și rușine pentru Germania, care ne reamintește mereu să nu uităm crimele comise de Germania”, care reprezintă „cel mai întunecat capitol din istoria noastră” și care afectează în continuare relațiile bilaterale.

Reconcilierea oferită de oamenii din Polonia este „baza pe care putem privi împreună spre viitor într-o Europă unită”, a spus Nietan.

Guvernul Poloniei respinge o declarație din 1953 a liderilor comuniști de atunci ai țării, sub presiunea Uniunii Sovietice, prin care aceștia au fost de acord să nu mai formuleze nicio pretenție față de Germania.

Un deputat din opoziție, Grzegorz Schetyna, a declarat că raportul este doar un „joc în politica internă” și insistă că Polonia trebuie să construiască relații bune cu Berlinul.

Aproximativ șase milioane de cetățeni polonezi, inclusiv trei milioane de evrei, au fost uciși în război, iar industria, infrastructura și cultura Poloniei au suferit pierderi uriașe.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Alertă sanitară în zonele inundate: Apa contaminată, un pericol real pentru sănătate

Ministerul Sănătății avertizează populația să consume apă din surse sigure Ministerul Sănătăţii precizează, într-un comunicat de presă că, pentru mai multă siguranţă, apa din reţea...

Joe Biden se va preocupa de întărirea Ucrainei pentru restul mandatului

Preşedintele american Joe Biden este "hotărât" să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina şi se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski...

Aproape 1,5 milioane de apeluri la 112, abuzive sau eronate în 2024. Un ieșean a sunat de peste 15.000 de ori

În anul 2024, sistemul de urgență 112 din România a recepționat peste 1,5 milioane de apeluri eronate sau abuzive, conform unui raport al Serviciului...
Ultima oră
Pe aceeași temă