13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalGermania o ia pe urmele SUA în problema schimbărilor climatice și poluării

Germania o ia pe urmele SUA în problema schimbărilor climatice și poluării

“În decursul ultimelor decenii, au fost mai multe nereuşite în domeniul politicilor climatice care nu pot fi rezolvate într-un timp limitat”, a recunoscut ministrul mediului, Svenja Schulze, din partea formaţiunii social-democrate SPD, într-un comunicat care prezintă noul plan climatic german.

Autorităţile de la Berlin se bazează de acum încolo pe o reducere de 32% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020 comparativ cu anul 1990, faţă de 40%, previziunea avansată anterior. În 2016, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră a fost de doar 28% faţă de anul 1990.

Diferenţa dintre obiectivul iniţial şi varianta sa revizuită ”ar putea să crească în continuare”, avertizează guvernul, pentru care această reevaluare se justifică prin supraestimarea iniţială a efectului primelor măsuri climatice, cât şi prin creşterea economică puternică a economiei şi a populaţiei.

”Trebuie cât mai urgent să revenim pe drumul cel bun pentru a ne atinge obiectivul de 40% cât mai curând posibil”, a îndemnat Svenja Schulze, fără să avanseze un termen limită.

Pentru ministrul mediului, ”aspectul pozitiv este faptul că ne sunt cunoscute instrumentele care ne vor ajuta să ne atingem scopul, spre exemplu energiile regenerabile şi electromobilitatea”.

Obiectivul de 40% fusese deja pus sub semnul întrebării în timpul negocierilor pentru realizarea unei coaliţii între conservatorii conduşi de Angela Merkel şi social-democraţii de la SPD, finalizate în luna februarie a anului trecut, deşi cele două partide se angajaseră să le respecte în timpul campaniei.

Germania, considerată în trecut locomotiva politicilor climatice a Europei, este încetinită de contradicţiile obiectivelor propuse. Până în 2022 trebuie să renunţe la energia nucleară, măsură care implică însă menţinerea în funcţiunea a centralelor foarte poluante pe bază de cărbune. În domeniul transporturilor, industria auto şi guvernul se opun în egală măsură interzicerii maşinilor cu motoare termice, în special a discreditatului diesel.

 

SUA s-a retras din acordul de la Paris încă de anul trecut

 

Administraţia Trump a emis, în agust 2017, prima înştiinţare scrisă în care a anunţat Organizaţia Naţiunilor Unite că Statele Unite se vor retrage din Acordul de la Paris, după ce Donald Trump a făcut publică această intenţie încă din luna iunie

Este vorba de prima înştiinţare formală referitoare la planul Administraţiei de la Washington de retragere din Acordul climatic Paris, semnat în 2015 şi susţinut de aproape 200 de naţiuni.

În notificarea trimisă de către Departamentul de Stat al SUA se precizează că Washingtonul va rămâne în procesul de discuţii pe marginea schimbărilor climatice.

Preşedintele Donald Trump a anunţat încă din luna iunie intenţia de a retrage SUA din Acordul de la Paris, aspect ce a generat un val de critici internaţionale. Conform preşedintelui american, tratatul ar însemna pierderea a mai multor milioane de muncă pentru cetăţenii americani şi ar genera pierderi materiale importante pentru SUA. Trump a precizat, în luna iunie, că este deschis renegocierii termenilor Acordului.

 
Anunţul oficial ar retragerii SUA din Acord de la Paris este considerat un gest simbolic deoarece, conform tratatului, niciun semnatar nu poate să-şi anunţe retragerea până în noiembrie 2019, iar procesul efectiv al retragerii ar mai putea dura încă un an. Astfel întregul proces ar putea fi finalizat în 2020, an în care în SUA vor avea loc noi alegeri prezidenţiale.

”Astăzi Statele Unite, în calitate de semnatar al Acordului de la Paris, au transmis Organizaţiei Naţiunilor Unite intenţia de a se retrage din Acord de îndată ce va fi eligibilă să facă acest lucru. SUA vor continua să participle la discuţiile şi negocierile pe marginea schimbărilor climatice pentru a proteja interesele americane şi pentru a se asigura că toate opţiunile politice rămân deschise”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Cele mai citite

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Universitatea Craiova, primul eșec cu Gâlcă pe bancă! Oltenii au fost surclasați pe teren propriu de CFR Cluj

Universitatea Craiova a pierdut pe teren propriu în fața celor de la CFR Cluj cu scorul de 0-1, în etapa a șasea a play-off-ului...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă