10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăInternaționalGala UNITER 2017 – seara teatrului românesc. Andrei Huţuleac, cel mai...

Gala UNITER 2017 – seara teatrului românesc. Andrei Huţuleac, cel mai bun actor

„Amadeus“, de la Teatrul Metropolis, a primit premiul pentru cel mai bun spectacol. Ana Ularu a fost desemnată cea mai bună actriţă, iar Andrei Huţuleac – cel mai bun actor.

Zece premianţi, 33 de nominalizaţi şi peste 600 de invitaţi din Bucureşti şi din ţară au participat luni la Teatrul Naţio-nal „Mihai Eminescu“ din Timişoara la sărbătorirea performanţei în teatrul românesc.

„Oraş-martir, al florilor, capitală culturală europeană… Oraşul schimbărilor majore, al revoluţiei, al viitorului cultural al ţării“, astfel a deschis actorul Ion Caramitru cea de-a 25-a Gală UNITER într-o atmosferă galantă, a fracurilor şi rochiilor foşnitoare de mătase, a luminilor rampei, dominată de emoţii, dar şi de glumele amfitrionului serii, potrivit Mediafax.

Primul premiu a fost cel pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile, acordat chiar gazdei, Teatrul Naţional „Mihai Eminescu”, pentru realizarea Sălii 2 – Sala Manej, spaţiu neconvenţional.

Actriţa Dorina Chiriac i-a înmânat premiul pentru debut actorului Iustinian Turcu, pentru rolul Georg din spectacolul „Martiri” de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu – Secţia Germană.

Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, acordat de actriţa Virginia Mirea, i-a revenit lui Gheorghe Visu, pentru rolul Nozdrióv, moşier din spectacolul „Suflete moarte” de la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

 

Mariana Mihuţ, premiul pentru întreaga activitate

 

Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar i-a fost acordat de către regizorul Bobi Pricopie actriţei Ana -Ciontea, pentru rolul -Koróbocika, Nastasía Petróvna, moşiereasă din spectacolul „Suflete moarte” de la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

Actriţa Mariana Mihuţ a fost recompensată cu premiul pentru întreaga activitate, sala aplaudând-o în picioare, iar premiul pentru scenografie acordat pentru întreaga carieră i-a revenit Luanei Drăgoiescu. „Masa puterilor noastre”, de Petre Barbu, a fost piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie „Cea mai bună piesă românească a anului 2016“.

Premiul pentru cea mai bună scenografie i-a revenit lui Dragoş Buhagiar, care a mai obţinut şi în trecut o serie de distincții la aceeaşi categorie din partea juriului UNITER. Premiul special oferit de senatul Uniunii pentru o carieră excepţională în teatrul de păpuşi şi marionete a fost acordat scenografei Eugenia Tărăşescu-Jianu. Premiul special a fost acordat Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale, și a fost acordat de actriţa Anamaria Marinca. Aceasta a oferit un discurs impresionant şi extrem de personal despre rolul facultăţii de teatru din Iaşi în devenirea sa.

Irene Flamann Catalina a primit premiul special al Senatului UNITER, pentru o viaţă dedicată Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Timişoara.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost decernat lui Andrei Huţuleac, pentru rolul Wolfgang Amadeus Mozart din spectacolul „Amadeus“ de la Tea-trul Metropolis, Bucureşti. Iar Victor Rebengiuc a fost cel care a înmânat premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal, ce i-a revenit Anei Ularu, pentru rolul „A“ din spectacolul „O intervenţie“ de la Teatrul ACT din Bucureşti.

Seara teatrului românesc a fost marcată şi de un moment comemorativ, în amintirea actorilor ce au fost: Radu Beligan, Ion Besoiu, Marin Moraru etc. Iar anul 2017 a marcat şi decernarea Premiului Mecena, acordat lui Mircea Stoian.   

 

Distincţie

Alte premii

– actorul Dionisie Vîtcu şi criticul de teatru Mariana Voicu, premiul pentru întreaga activitate

– cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost desemnat „Biblia neagră a lui William Blake“, producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune

– premiul pentru critică teatrală a fost acordat Doinei Papp

– premiul preşedintelui UNITER, Ion Caramitru, a fost acordat Simonei Neumann, directorul Asociației „Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021“

Eliza Avram
Eliza Avram
Eliza Avram scrie sub pseudonim la Ziarul România Liberă din anul 2014. Eliza este un jurnalist român de investigații care a dezvăluit situații și acte de corupție din România. Printre cele mai cunoscute relatări se numără dezvăluirile despre legăturile Speranței Munteanu (Partener KPMG România) și fostul premier Victor Ponta, despre fratele fostului șef SIE - Gabriel Predoiu, despre malaxorul DNA din Ploiești (Ana Maria Pătru), și dezvăluirile despre păienjenișul fostei conduceri de la Unirea Shopping Center dar și ale clanului Stan (patronii Stanbox) - pe aceeași rețetă cu cea a lui Ion Rădoi (contractul de asociere dintre Metrorex și firma sindicatului condus de Ion Rădoi)
Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă