27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInternaționalGala Hop, „piața“ tinerelor talente

Gala Hop, „piața“ tinerelor talente

De curând s-a încheiat la Costinești încă o ediție a Galei Tânărului Actor Hop, cea mai importantă competiție unde cei mai proaspeți artiști pot „face talente“ cu un scop clar: acela de a fi văzuți și, în cel mai bun caz, chiar de a primi un contract de la directori de teatru sau regizori.

Cochetul resort Vox Maris s-a umplut pentru câteva zile de tinerețe, de veselie,  de entuziasm și de chef de muncă. Pentru că tinerii actori au fost puși la treabă în fiecare dimineață de coregraful Florin Fieroiu, cu care au făcut un atelier de mișcare. Ba chiar și Tudor Chirilă, membru al juriului, s-a simțit dator să susțină un workshop.

Așa că dimineața mișcare, după-amiaza plajă și bălăceală în mare (căci până și soarele s-a lăsat îmblânzit de atâta tinerețe și a ținut să contrazică buletinele meteo care anunțau ploi pe litoral), iar seara era destinată concursului.

Anul acesta tema a fost dadaismul, prilej pentru concurenți să mai pună mâna pe o carte și să se pregătească serios cu un moment dadaist. Cei care nu au avut totuși ”organ” pentru literatura lui Tristan Tzara și a amicilor săi au putut opta pentru un moment mult mai ”light”, mai ușurel, având ca temă vacanța la mare. Tema obligatorie a purtat anul acesta titlul ”Aici nu se cântă”. Concurenții își alegeau o melodie pe care o ”interpretau”, fără însă a o cânta. Așa se face că la această probă care a făcut deliciul publicului nu s-au cântat, ci s-au povestit, s-au mimat, s-au dansat  hituri de  James Brown, Jacques Brel, Christina Aguilera, Cleopatra Stratan și chiar și câteva manele.

După ce se încheia ziua de concurs, tinerii actori își scoteau la lumină și talentele ascunse într-o secțiune în afara competiției, numită Bonus. Acolo s-a cântat, s-a dansat, s-au făcut numere de magie și multe alte chestii. Apoi, până târziu în noapte, urma o competiție cât se poate de amuzantă de lipsinging, adică de playback, să fim mai preciși.

Antrenul a fost asigurat de cameleonicul actor Alex Bogdan. Grație măiestriei sale de imitator, la Gala Hop au urcat pe scenă personaje importante din teatrul românesc precum Victor Rebengiuc, Ion Caramitru și Radu Afrim. Haios, isteț, având în permanență replică la orice, el și-a băgat încă din prima seară publicul în buzunar și ar fi meritat chiar un premiu pentru cel mai amuzant și mai eficient maestru de ceremonii.

Cei mai curajoși concurenți de la secțiunea Grup au pregătit un mic show  de inspirație dadaistă, ”Dada vacanța” și ”Dialog cu policandrul”, iar ceilalți au ales tema vacanței la mare, în mini-spectacolele ”With a Little Help From My Friends” și ”Copacul”. Nici una dintre aceste încercări nu a convins juriul (format din Maia Morgenstern, Iuliana Vîlsan, Luiza Zan, Tudor Chirilă și Radu Jude) că merită un premiu, lucru destul de trist. Căci nu e prea frumos din partea unor artiști maturi să-și arate mușchii în fața unor copii. Un mare artist ar trebui să fie și un om generos mai ales cu cei mai tineri colegi. Poate că spectacolele prezentate la secțiunea Grup nu au fost niște ”lumini”, dar nici nu au fost dezastruoase și cu siguranță nu au fost mai slabe decât cele prezentate în alți ani. Aici mingea intră pe terenul directorului Galei Hop, regizorul Radu Afrim, care va găsi cu siguranță o formulă de concurs care să împace și astfel de jurii excesiv de exigente.

Premianții

În ultima seară s-au acordat și premiile. Marele Premiu al Galei Tânărului Actor Hop a fost acordat actriţei Dana Marineci pentru excelentul ei exercițiu dadaist din „Sonata sunetelor primordiale” de Kurt Schwitters, precum şi pentru momentul de la proba impusă, „Amor estival” de Stela Popescu. Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei Hop, un apropiat al acestui eveniment şi un susținător al tinerilor la început de carieră.

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea Individual, a fost acordat actriţei Maria Teodora Filip pentru „Un dada clown”, precum şi pentru: „Eşti… unde?” – colaj după Romeo Fantastik – „Carolina”, Sweet Kiss – „Tu Alin, Alin, Alin” și Vama – „Scrisoare către Făt-Frumos”.

Premiul pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Nicholas Cațianis pentru un moment de comedie pură la care s-a râs cu lacrimi, „Trifoiul cu patru foi” după „Râs Nervos” de Christopher Durang şi „Trifoiul cu patru foi” de Eugène Ionesco. La proba obligatorie el a ales piesa  „Îmi place să mă plimb pe stradă” de Manuela Fedorca și, chiar dacă nu a mai fost la fel de convingător ca la prima apariție, juriul a fost pe deplin cucerit de evidentul său talent și de inteligența lui scenică. De altfel, Nicholas Cațianis a primit și premiul acordat de TIFF, urmând să participe anul viitor la programul ”10 pentru film”, în cadrul căruia actorii de teatru sunt prezentați cineaștilor în vederea unor viitoare colaborări.

Premiul special al juriului, care poartă numele lui Sică Alexandrescu, a fost acordat actriţei Cătălina Bălălău pentru rolul Ada din spectacolul „With A Little Help From My Friends” de Maria Manolescu, regia Irina Crăiţă-Mandră. (Înțelegem de aici că actrița a fost pe deplin pe placul juriului, dar nu și spectacolul în care a jucat atât de bine.) Ea a interpretat la proba impusă „Maneaua sfântă” de Vasile Oprea, dovedind un real talent de predicator. Așa că, dacă nu îi ies prea mulți bani din actorie, se poate oricând reprofila pe cele sfinte.

Publicul și-a votat pe internet preferații. Cea mai bună actriţă: Corina Borș pentru „Evadarea” – colaj după două melodii ale formaţiei Vama Veche („Vara asta am să mă îndrăgostesc” şi „Vama Veche”), fragmente din „Jocul din Ialta” de Brian Friel şi monologul Corinei din „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, precum şi pentru „Tăte şogoriţele” – Angela Rusu.

Cel mai bun actor: Adrian Loghin pentru „Un Om”, inspirat din poeziile lui Tristan Tzara, precum şi pentru „Part Of Your World” din musicalul ”Mica sirenă”. Costumul de sirenă al lui Adrian Loghin a făcut furori și nu puțini au fost cei care l-au împrumutat ca să-și facă un selfie. 

Publicul a ales și cea mai bună trupă de actori, formată din Amelia Toaxen, Raul Hotcaș, Corina Vișinescu și Radu Tudosie, artiștii care au jucat spectacolul „Dada Vacanța”.

Actorul Cosmin Dominte a primit Premiul pentru prestanţă şi rostire scenică, oferit de actriţa Dorina Lazăr. Cosmin a interpretat sketch-ul „Vacanţa la mare” de Theo Herghelegiu, iar la proba obligatorie a ales melodia „Superfemei”  al trupei Body & Soul. De asemenea, Cosmin Dominte a jucat și în spectacolul ”Dialog cu policandrul”, adaptare după Grigore Cugler.

Premiul Vox Maris, acordat de Nicușor Năstase, i-a revenit actriței Dana Marineci, care a luat, de altfel, și Marele Premiu.

Oamenii de teatru prezenți la festival au participat și la o dezbatere privind viitorul tinerilor actori și, cum a fost vorba numai de oameni importanți ai acestei bresle, nu ne îndoim că noii generații i se pregătește ceva. Să sperăm că drumul de la dezbatere la faptă nu va fi infinit de lung.   

Cele mai citite

Forţele israeliene anunţă că dețin controlul asupra punctului de trecere Rafah din Fâşia Gaza

Forţele israeliene au preluat controlul asupra părţii palestiniene a punctului de trecere Rafah, de la graniţa cu Egiptul, în sudul Fâşiei Gaza, informează The...

reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă...

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...
Ultima oră
Pe aceeași temă