Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Grupările jihadiste vizează și extinderea influenței dincolo de regiunile unde sunt active

„Frăția jihadistă“ se întărește în Africa de Vest

ONU avertizează că mai multe grupuri jihadiste sunt active în vestul Africii, în special în fâșia sahelo-sahariană, un pericol fiind ca aceste mișcări să se unească pentru a se opune forței franceze Barkhane și Misiunii ONU în Mali și armatelor locale.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 16.07.2018 - 09:24

Printre cele mai importante grupuri teroriste se numără Ansar Dine, Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI), al-Mourabitoun, Frontul de Eliberare din Macina, Statul Islamic în Marea Sahară (EIGS), Ansar Islam, în Burkina Fasso sau două facțiuni ale Boko Haram în Nigeria, numite „Statul Islamic din Africa de Vest“.

 În afara obiectivului lor de a declara război misiunii franceze și misiunii ONU în Mali, aceste grupări vizează și extinderea influenței dincolo de regiunile unde sunt active, un risc subliniat de un raport al Biroului ONU pentru Africa de Vest și Sahel.

Atacurile jihadiste din ultimele luni au crescut în complexitate și au făcut un mare număr de morți, crescând îngrijorarea privind unirea grupurilor islamiste și folosirea tot mai frecventă a explozibililor în Burkina Fasso și Niger.

Strângerea legăturilor este deja în parte o realitate. Practic, din martie anul trecut, formațiunile jihadiste active în nordul statului Mali au format alianța „Grupul de susținere a Islamului și a musulmanilor“, plasată sub autoritatea lui Iyad Ag Ghali, șeful Ansar Dine. Această „aglomerație jihadistă“ este divizată între adepții AlQaeda și cei care vor să jure credință Statului Islamic, ceea ce a dus la redesenarea unor alianțe ca EIGS.

În ultimele luni, EIGS a fost sub presiunea forței Barkhane și a grupurilor tuaregilor malieni pro-Bamako, în special în regiunea zisă a celor trei frontiere (Mali, Burkina Fasso, Niger).

În schimb, Boko Haram nu mai este influent în regiunea lacului Ciad, dar a antrenat mai mulți membri ai grupului în Nigeria. Iar facțiunea „Stat Islamic din Africa de Vest“ a grupului Boko Haram este prezentă în Libia, cu „mici celule“.

Țările din regiune se declară preocupate de mișcări posibile ale elementelor din Boko Haram spre alte state, spre frontierele din vestul și sud-estul Libiei.

Teritoriul libian este de asemenea și destinația privilegiată pentru jihadiștii europeni înainte de a reintra în țările lor. Asia de Sud-Est este altă destinație aleasă de jihadiști străini care au părăsit Levantul, în pofida pierderilor suferite de ISIS în Filipine.    

Comentarii

loading...