Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Aldemir Bendine (Foto: Veja)

Fostul președinte al Petrobras a fost condamnat la 11 ani de închisoare pentru corupţie

Fostul CEO al grupului petrolier brazilian Petrobras şi al băncii publice Banco do Brasil, Aldemir Bendine, a fost condamnat miercuri la 11 ani de închisoare, informează, joi, AFP citată de Agerpres.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 08.03.2018 - 10:01

Fostul bancher a fost găsit vinovat de "corupţie pasivă şi spălare de bani".

Sentinţa judecătorului Sergio Moro, magistrat emblematic al luptei anticorupţie din Brazilia, a amintit despre mită în valoare de trei milioane de reali (circa 750.000 de euro) plătită lui Aldemir Bendine de gigantul din domeniul construcţiilor Odebrecht.

"Îl condamn pe Aldemir Bendine că a primit trei milioane de reali din partea grupului Odebrecht din cauza funcţiilor sale de conducere în fruntea Petrobras şi Banco do Brasil", a subliniat sentinţa, la care AFP a avut acces.

Fostul responsabil, în vârstă de 54 de ani, a fost plasat în arest preventiv în iulie 2017, în cadrul operaţiunii "Lava Jato", anchetă tentaculară care a scos în evidenţă un uriaş sistem de corupţie orchestrat de grupuri din domeniul construcţiilor oferind mită oamenilor politici de toate culorile şi liderilor de întreprinderi publice pentru a obţine contracte publice.

Potrivit sentinţei pronunţate de Sergio Moro, Aldemir Bendine a cerut mită de la Odebrecht în 2014, când era încă preşedintele băncii, dar plata a fost efectuată în 2015, într-un moment în care se afla deja la conducerea Petrobras.

El a fost numit în fruntea companiei petroliere de stat pentru a face curăţenie după lansarea în 2014 a operaţiunii "Lava Jato" care a dezvăluit o vastă reţea de deturnare de fonduri ce a costat Petrobras peste două miliarde de dolari.

"Ultimul lucru la care ne-am aşteptat de la el a fost să fie şi el corupt, punând din nou în pericol reputaţia întreprinderii", a subliniat judecătorul Sergio Moro în sentinţa sa.

Acest magistrat a trimis până acum după gratii zeci de oameni politici şi l-a condamnat în iulie la nouă ani şi jumătate de închisoare pe fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), a cărui pedeapsă a fost majorată în apel la 12 ani şi o lună, dar care se află în libertate în aşteptarea judecării unui recurs.

Comentarii

loading...