10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalFosta primă doamnă din Filipine Imelda Marcos, eliberată pe cauţiune

Fosta primă doamnă din Filipine Imelda Marcos, eliberată pe cauţiune

Membra congresului în vârstă de 89 de ani a apărut în faţa tribunalului anticorupţie Sandiganbayan la o săptămână după ce a fost condamnată la cel puţin 42 de ani de închisoare.

Ea a fost însoţită vineri la tribunal de copii şi nepoţi.

Tribunalul a găsit-o vinovată pe Imelda Marcos de deturnarea a milioane de dolari în conturi elveţiene începând cu anii 1970, când soţul ei, fostul dictator Ferdinand Marcos, era preşedinte.

Fosta primă doamnă nu a apărut în ziua în care a fost anunţat verdictul, pe 9 noiembrie, renunţând astfel la dreptul ei de a introduce apel şi de a anula condamnarea.

Pe 12 noiembrie, avocaţii săi au înaintat o moţiune prin care cer să i se permită să facă apel la condamnare. Ei au invocat numeroasele boli ale Imeldei Marcos pentru faptul că nu a reuşit să participe la anunţarea verdictului.

“Acuzata suferă de numeroase infirmităţi şi se afla sub instrucţiuni stricte din partea medicului să se abţină de la condiţii de stres care să o pună în pericol de atac de cord sau cerebral şi de producerea unor crize”, se menţionează în moţiune.

Vineri însă Imelda Marcos a spus că nu a fost notificată oficial despre data verdictului şi că a aflat despre el de la televiziune. “Aş fi participat dacă aş fi ştiut”, a spus ea.

Întrebată despre moţiunea înaintată de avocaţii ei care face referire la bolile de care suferă, Imelda Marcos a spus: “Motivul real este că nu am ştiut. Dacă aş fi ştiut, chiar dacă eram bolnavă, aş fi venit aici”, a spus ea vineri.

Soţia fostului dictator Ferdinand Marcos a fost văzută participând la petrecerea de ziua fiicei ei mai mari, guvernatoarea Imee Marcos, în seara zilei de 9 noiembrie, când a fost condamnată.

Tribunalul i-a permis Imeldei Marcos plata unei cauţiuni de 150.000 de pesos (2.884 de dolari). E a părăsit tribunalul câteva ore mai târziu, în contextul în care zeci de protestatari care solicitau arestarea ei s-au adunat afară.

Campania împotriva revenirii membrilor clanului Marcos şi a legii marţiale, unul dintre grupurile care a organizat demonstraţia, a acuzat tratamentul special de care beneficiază fosta primă doamnă.

“Te înfurie să vezi cum poate ocoli regulile fără niciun fel de efort, în timp ce restul poporului filipinez, şi în special victimele legii marţiale instituite de Ferdinand Marcos, continuă să se lupte cu ghearele şi cu dinţii pentru justiţie şi răspundere”, menţionează organizaţia într-un comunicat.

“Este un afront pentru toate victimele legii marţiale a lui Marcos şi întreg poporul filipinez care continuă să suporte povara datoriilor acumulate de familia Marcos, în timp ce milioanele lor sunt puse deoparte în siguranţă în conturi offshore”, a adăugat organizaţia.

Imelda Marcos a fost notorie pentru stilul ei de viaţă extravagant care includea, printre altele, şi deţinerea a 3.000 de perechi de pantofi.

Potrivit documentelor tribunalului, Imelda şi Ferdinand Marcos au deschis şapte conturi bancare în Elveţia, în care s-au aflat în total 200 de milioane de dolari în timpul mandatului ei de guvernatoare a Manilei, în anii ’70.

Documentele arată că cuplul a folosit nume false pentru conturi, dar cei doi au fost prinşi după ce Imelda a semnat cu numele ei real în documentele legale de deschidere a conturilor.

Imelda şi-a anunţat intenţia de a candida la postul de guvernatoare a provinciei nordice Ilocos Norte, regiunea natală a lui Ferdinand, la alegerile de anul viitor. Mandatul ei ca membră a Congresului, unde reprezintă aceeaşi provincie, se va încheia tot anul viitor.

Se spune că familia Marcos ar fi furat până la zece miliarde de dolari în perioada de 20 de ani în care au condus Filipine.

După înlăturarea de la putere a lui Ferdinand Marcos în urma revoltei populare din 1986, guvernul a recuperat în jur de 170 de miliarde de pesos (3,2 milioane de dolari) în fonduri presupuse a fi fost deturnate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă