22.9 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaForțele ucrainene au recucerit trei sate de lângă Harkov, dar sunt lupte...

Forțele ucrainene au recucerit trei sate de lângă Harkov, dar sunt lupte grele în Donbas și în sudul țării

Autorităţile, prin forțele armate ucrainene, au anunţat sâmbătă au recucerit trei sate în apropiere de Harkov (est), al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, în timp ce luptele continuă în Donbas şi în sudul ţării, relatează AFP.

“Forţele noastre armate ucrainene au reuşit o contraofensivă lansată ieri dimineaţă. După lupte crâncene, unităţile noastre au alungat trupele ruseşti din Bezruki, Slatina şi Prudianka”, a declarat pe Telegram Oleg Sinegubov, guvernatorul regiunii Harkov.

Dintre cele trei localităţi situate la nord de Harkov, Prudianka este cea mai apropiată de frontiera rusă, la doar 15 km de aceasta.

Potrivit guvernatorului, bombardamentele ruseşti în regiunea sa s-au soldat cu doi morţi şi 19 răniţi în ultimele 24 de ore.

Forțele ucrainene au recucerit trei sate de lângă Harkov, oraș ce este controlat doar parțial de forțele rusești

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, oraşul Harkov însuşi, bombardat cu regularitate de artileria rusă, rămâne “parţial blocat” de forţele ruse, care “îşi întăresc poziţiile” în sudul oraşului.

Forţele ruse îşi continuă de altfel ofensiva în districtele Izium şi Barvinkove, urmârind să “preia controlul asupra reţelei de căi ferate”, potrivit ministerului. Acestea încearcă de asemenea să încercuiască poziţiile fortificate ale armatei ucrainene în zona de la limita regiunilor Doneţk şi Lugansk, care formează bazinul Donbas şi pe care Moscova a confirmat vineri că vrea să-l preia sub “control total”.

În regiunea Doneţk, trupele ruse “îşi concentrează eforturile” în zona dintre Slaviansk şi Kramatorsk, potrivit lui Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

În zona Lugansk, trupele ruse “continuă să atace” oraşele Rubijne şi Severodoneţk, capitala de facto a părţii acestei regiuni rămase sub control ucrainean, conform guvernatorului său Serghii Gaidai.

În sudul ţării, altă ţintă a forţelor ruse, acestea “încearcă să-şi continue ofensiva asupra oraşului Guliaipole”, aflat la jumătatea distanţei între Zaporojie şi oraşul portuar martir Mariupol, a afirmat Arestovici.

Ofensiva rusă continuă şi în regiunea situată între Herson, singura capitală administrativă capturată de ruşi încă din primele zile ale invaziei, şi Mikolaev (Nikolaev), spre Odesa.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...

S-au împlinit 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Cu prilejul comemorării a 135 de ani de la trecerea sa în neființă, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la mormântul său din Cimitirul...

VIDEO. Miko Hughes, despre cum a jucat alături de Arnold Schwarzenegger și replica care l-a făcut celebru

Miko Hughes povestește despre cum a ajuns să rostească una dintre cele mai memorabile replici din istoria filmelor anilor '90, în momentul când avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă