10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalFondatorul Blackstone l-a apărat pe Donald Trump la ședința liderilor de afaceri...

Fondatorul Blackstone l-a apărat pe Donald Trump la ședința liderilor de afaceri pe tema alegerilor

Fondatorul Blackstone, Stephen Schwarzman, a apărat răspunsul lui Donald Trump la rezultatele sondajului din acest an din SUA, în cadrul unei întâlniri de urgență a unor lideri de afaceri cu privință la afirmațiile președintelui că alegerile sunt furate, potrivit mai multor participanți.
 
Aproximativ 30 de directori șefi – ai unor companii mari precum Goldman Sachs, Johnson & Johnson și Walmart – au fost de acord cu întâlnirea Zoom de urgență din dimineața zilei de 6 noiembrie, la doar câteva ore după ce Donald Trump a spus cu o noapte înainte că a câștigat mai multe state care au votat pentru Biden.
 
Jeffrey Sonnenfeld, profesorul de management din Yale, care a organizat apelul de la ora 07:00, a refuzat să comenteze comentariile lui Schwarzman, dar trei participanți au spus că fondatorul Blackstone a dezbătut sugestiile făcute în timpul ședinței conform cărora SUA ar putea fi la un pas de lovitură de stat.
 
Schwarzman, un donator republican care a fost unul dintre cei mai energici susținători ai lui Trump de pe Wall Street, a încercat să liniștească astfel de temeri, spunând că președintele este îndreptățit să conteste rezultatele alegerilor și prognozând că procesul legal va urma cursul său.
 
El a întrebat dacă ceilalți participanți nu au găsit surprinzător faptul că voturile timpurii din Pennsylvania l-au favorizat pe Trump, doar pentru ca numărările ulterioare să încline statul în favoarea lui Biden.
 
Schwarzman a spus că au existat raportări de știri care afirmă că buletinele de vot au continuat să sosească la câteva zile după alegeri și că unele dintre ele s-ar putea să nu fi fost reale – probleme, a spus el, care trebuiau soluționate de instanțe, așa cum a susținut echipa juridică a președintelui.
 
 
Participanții la întâlnirea ZOOM au declarat că Brian Roberts, șeful executivului din Comcast din Philadelphia, a replicat explicând că legislativul condus de republicani ai statului au împiedicat să se numere voturile prin corespondență înainte de ziua alegerilor și că voturile din Philadelphia, unul dintre ultimele state pentru a-și raporta numărul, a favorizat în mod tradițional democrații.
 
Întrebat despre observațiile lui Schwarzman, Blackstone a declarat pentru Financial Times: „Ca american, Steve crede că sistemul electoral este solid și că procesul democratic se va desfășura într-un mod ordonat și legal, așa cum a făcut-o de-a lungul istoriei națiunii noastre”.
 
Schwarzman a donat 3 milioane de dolari America First Action, un comitet de acțiune super-politică aliniat cu Trump, în ianuarie, iar sprijinul total pentru republicani a reprezentat cea mai mare parte a celor 30 de milioane de dolari pe care i-a contribuit la cauzele politice în acest an.
 
Apelul directorilor executivi s-a încheiat cu mulți dintre liderii de afaceri care au decis să îl felicite pe Biden și să îi încurajeze pe liderii congresului republican să-și susțină victoria în alegeri, în speranța de a încuraja un transfer de putere fără probleme.
 
Apelul a fost urmat de declarații ale câtorva directori executivi individuali și ale mai multor grupuri industriale din SUA. Masa rotundă pentru afaceri a declarat cu tărie că respectă dreptul campaniei Trump de a solicita investigații cu privire la presupuse nereguli, dar nu a văzut „niciun indiciu că vreuna dintre acestea ar schimba rezultatul”.
 
Prof. Sonnenfeld a declarat că anxietatea liderilor de afaceri s-a diminuat, întrucât mai multe dintre provocările legale ale campaniei Trump cu privire la rezultate au eșuat. Unii directori șefi ai apelului Zoom au făcut presiuni pentru ca grupul să se reunească.
 
Sesiunea din 6 noiembrie se deschisese pe o notă întunecată, cu un avertisment cu privire la posibilitatea unei „lovituri de stat” de la Tim Snyder, istoricul Yale și autor al filmului „On Tyranny”, care le-a spus liderilor de afaceri că democrațiile sunt aproape întotdeauna răsturnate din interior.
 
„Pentru a învinge o lovitură de stat, răspunsul timpuriu al liderilor de opinii, inclusiv al liderilor de afaceri, este foarte important. Chiar dacă credeți că ceea ce face domnul Trump nu va funcționa, este foarte important să nu așteptați doar pentru a vedea cum reacționează ceilalți ”, a declarat profesorul Snyder grupului, potrivit prof. Sonnenfeld.
 
„Unii au crezut că se exagerează”, a spus prof. Sonnenfeld, dar a spus că mulți directori șefi au fost „alarmați” de declarațiile președintelui și avertismentul prof. Snyder .
 
„A existat o mare îngrijorare cu privire la cuvintele președintelui și la reacția națională, că aceasta duce la mai multă ruptură în țară decât la mai puțină. Nici unul dintre ei nu vrea o națiune divizată. Nu vor comunități fracturate. Nu vor locuri de muncă ostile. “

 
Mitch McConnell apără acțiunile lui Donald Trump

Liderul majorității Senatului Republican și alții din partid sunt reticenți să contrazică președintele asupra rezultatului alegerilor.
Mitch McConnell, liderul majorității Senatului Republican, a apărat dreptul lui Donald Trump de a contesta rezultatele alegerilor din SUA, în timp ce republicanii au continuat să ignore declarațiile de victorie ale democratului Joe Biden.
 
Într-un discurs ținut la Senat, dl McConnell a refuzat să-l felicite pe Biden, argumentând în schimb că președintele are „100% dreptul de a analiza acuzațiile de nereguli și de a cântări opțiunile sale legale”.
 
“Proiecțiile și comentariile presei nu primesc veto asupra drepturilor legale ale niciunui cetățean, inclusiv ale președintelui”, a adăugat el.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă