13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalFinlanda vrea controale la graniță, în vederea întâlnirii Trump-Putin

Finlanda vrea controale la graniță, în vederea întâlnirii Trump-Putin

Scopul este împiedicarea accesului persoanelor care ar putea deranja ordinea publică şi securitatea în timpul summitului.

Guvernul va lua decizia finală în cadrul unei întâlniri de vineri. Summitul va avea loc luni, 16 iulie, la Helsinki.

Cele 26 de ţări europene din Spaţiul Schengen au un acord prin care toţi cetăţenii pot circula liber, fără controale la graniţă.

Finlanda a reluat controalele la graniţă în 2008, pe perioada întâlnirii miniştrilor de Externe ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare din Europa.

Mai multe proteste au fost planificate în perioada vizitei celor doi preşedinţi în Helsinki. Cel mai mare protest va avea loc duminică şi va avea ca temă principală dezescaladarea conflictelor, NATO, democrația.

Kremlinul a denunţat marţi NATO drept un „produs al Războiului Rece” al cărui scop este confruntarea cu Rusia şi a dat asigurări că nu vrea să se amestece în summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Bruxelles.

„Tot ceea ce face NATO pe termen lung – să avanseze către frontierele noastre, să-şi dezvolte infrastructura militară către frontierele noastre – confirmă de fiecare dată esenţa acestei alianţe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Liderii statelor membre NATO participă la acest summit cu Donald Trump miercuri şi joi, aşteptându-se la presiuni din partea liderului de la Casa Albă, care le cere să preia din povara financiară a Alianţei.

Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...
Ultima oră
Pe aceeași temă