16.3 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăInternaționalFinlanda cere să intre în NATO

Finlanda cere să intre în NATO

Finlanda cere să intre în NATO, conform deciziei care s-a adoptat, la data de 12 mai 2022, la Helsinki.

Decizia a fost anunțată, în dimineața acestei zile, de președintele și de premierul Finlandei.

Este vorba de o decizie istorică, întrucât tradiția Finlandei era de țară neutră. Finlanda avea totuși un parteneriat cu Alianța Atlantică. Cererea de a devenit membru cu drepturi depline este luată în contextul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Discuțiile pe acest subiect au început miercuri, 20 aprilie 2022, în Parlamentul de la Helsinki. În paralel, la cele mai recente sondaje de opinie, până la trei sferturi dintre cetățenii finlandezi s-au pronunțat în favoarea intrării țării lor în Alianța Atlantică.

Finlanda are o graniță terestră foarte lungă, de 1300 de kilometri, cu Rusia. După cum se știe, Ucraina, ca și Finlanda, este țară neutră, iar analiștii sunt unanim de acord că, dacă Ucraina era membru NATO, Rusia n-ar mai fi îndrăznit s-o atace.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg (Norvegia), a anunțat acum câteva zile că, dacă Finlanda va depune oficial o cerere de aderare, ea va fi acceptată fără nicio rezervă.

Finlanda este una dintre țările care au menținut serviciul militar obligatoriu.

Finlanda cere să intre în NATO, Suedia îi va urma probabil exemplul

Decizia Finlandei de a cere intrarea în Alianța Atlantică va fi urmată, probabil, și de Suedia. Ca și Finlanda, Suedia este țară neutră. Cei doi premieri au discutat deja despre o eventuală aderare simultană la NATO.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

ONU încearcă să împiedice “o tragedie fără margini” în oraşul Rafah

Responsabilul ONU pentru situaţii umanitare de urgenţă Martin Griffiths a avertizat marţi, într-o declaraţie, că o operaţiune la sol a armatei israeliene în oraşul...

Alegerea eficientă a unei pompe de apă: Ghid complet pentru maximizarea performanței

Alegerea corectă a unei pompe de apă este esențială atât pentru eficiența energetică, cât și pentru îndeplinirea eficientă a cerințelor specifice fiecărui proiect. Fie...

Ciocniri violente între poliția georgiană și manifestanți la Tbilisi

Poliţia georgiană a folosit forţa marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au adunat pentru a treia săptămână ca să protesteze...
Ultima oră
Pe aceeași temă