15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalExxon sub presiune, în timp ce Biserica Angliei se alătură campaniei pentru...

Exxon sub presiune, în timp ce Biserica Angliei se alătură campaniei pentru investitori

Biserica Angliei s-a alăturat unei campanii în creștere pentru investitori, cerând schimbări radicale la ExxonMobil, spunând că susține cererile pentru numirea de noi directori și pentru ca marele petrolier să dezvolte o strategie pragmatică pentru tranziția către combustibili mai curați.
 
Comisarii Bisericii Angliei, care administrează fondul de investiții CofE, au declarat joi că sunt „încântați să acorde sprijinul” propune-rilor noului fond de investiții Engine No 1 conceput pentru „revigorarea ExxonMobil”.
 
Anunțul a venit la o zi după știrea că fondul speculativ american DE Shaw a achiziționat o participație considerabilă ExxonMobil și a făcut presiuni asupra companiei să reducă costurile, punând o extra presiune asupra acționarilor aflați la conducere.
 
DE Shaw, cu sediul în New York, care în ultimii ani a devenit mai proeminent în calitate de acționar activist, a declarat pentru Exxon că este îngrijorat de cheltuielile companiei care ar putea pune în pericol dividendele sale, au spus oamenii familiarizați cu această chestiune pentru Financial Times.
 
Fondul speculativ este, de asemenea, îngrijorat că Exxon este sub performant comparativ cu rivali precum Chevron, care a reușit să facă față crizei industriei mult mai bine, au spus oameni din cadrul fondului.
 
Grupurile energetice se luptă să facă față consecințelor pandemiei coronavirusului și prețurilor scăzute din punct de vedere istoric ale petrolului.
 
Mișcarea lui DE Shaw a apărut la câteva zile după ce Engine No 1 și-a lansat campania activistă împotriva Exxon, la un moment dat, cea mai mare companie petrolieră din lume, și a numit patru persoane pe care dorea să le nominalizeze pentru funcții de conducere.
 
Presiunea activistă se dezvoltă pe fondul percepțiilor că Exxon rămâne legat de un model de afaceri de creștere a producției de combustibili fosili, în ciuda creșterii îndoielilor cu privire la cererea pe termen lung de petrol și a aprofundării preocupărilor cu privire la schimbările climatice.
 
Sprijinul de joi din partea comisarilor bisericii, care a militat anterior pentru reformă la Exxon, adaugă un impuls la efort.
 
Bess Joffe, șeful investițiilor responsabile pentru fondul bisericesc, a declarat că acțiunea este „urgentă pentru ca compania să își îmbunătățească capacitatea de a crea valoare durabilă pe termen lung și să își orienteze strategia de susținere a tranziției energetice”.
 
Exxon a restrâns cheltuielile de când pandemia și războiul dintre prețurile saudite-ruse au determinat o prăbușire istorică, trimițând prețurile petrolului din SUA negative în aprilie și lăsând producătorii din întreaga țară să se prăbușească.
 
Acesta a declarat săptămâna trecută că va anula active în valoare de până la 20 miliarde dolari în America de Nord și Argentina.
 
Compania a anunțat, de asemenea, planuri de reducere a cheltuielilor anul viitor, până la 16 miliarde dolari – 19 miliarde dolari, înainte de a se ridica la 20 miliarde dolari – 25 miliarde dolari pe an până în 2025. Inițial a planificat să cheltuiască 30 miliarde dolari – 35 miliarde dolari pe an. Exxon intenționează să concedieze 14.000 de muncitori, aproximativ 15% din forța sa de muncă, până la sfârși-tul anului 2022.
 
În ciuda consecințelor, grupul a respins presiunea de a-și sacrifica dividendul. Anul acesta a fost al 37-lea la rând în care compania a majorat plata dividentelor.
 
Mărimea exactă a deținerii DE Shaw în Exxon, raportată pentru prima dată de Bloomberg, nu a fost divulgată. Fondul de acoperire a fost activ în sectorul energetic, achiziționând o participație la producătorul de gaze naturale EQT în 2017.
 
Engine No 1 deține acțiuni Exxon în valoare de 40 de milioane de dolari, iar campania sa de schimbare a companiei a fost susținută de Sistemul de pensionare pentru profesori din California, al doilea cel mai mare fond de pensii din SUA, care deține o participație de 300 de milioane de dolari în companie.
 
Engine No 1 a publicat o scrisoare către consiliul Exxon prin care solicita „o schimbare atât de necesară”, incluzând o revizuire a compensației de gestiune, o disciplină mai mare de alocare a capitalului și un „plan strategic pentru crearea de valoare durabilă”, precum și noi membri ai consiliului.
 
Fondul a declarat că propunerile sale au fost concepute pentru a ajuta compania să-și „asigure” dividendul.
 
 

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...
Ultima oră
Pe aceeași temă