19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalExistenţa unei secţiuni rock, noutatea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la...

Existenţa unei secţiuni rock, noutatea Festivalului Naţional de Muzică Uşoară de la Mamaia

Concurenţii celor trei secţiuni ale Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia, ce va avea loc între 25 şi 28 august la Teatrul de Vară Soveja din Constanţa, au fost stabiliţi, noutatea acestei ediţii fiind existenţa unei secţiuni rock, pe lângă cele două deja consacrate, Creaţie şi Interpretare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Preşedintele executiv al festivalului, Cristian Zgabercea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în zilele de 25 şi 26 august se desfăşoară concursul pentru secţiunile Creaţie şi Interpretare, pe data de 27 august este programată finala la cele două secţiuni, dar şi secţiunea rock, iar pe 28 august va avea loc Gala Laureaţilor.

De asemenea, în fiecare seară este programat câte un recital, cu excepţia zilei de sâmbătă, când în locul recitalului vor intra pe scenă concurenţii de la secţiunea rock. Astfel, pe data de 25 august va fi un recital in memoriam Cornel Fugaru, compozitorul dispărut recent dintre noi, la care sunt invitaţi Lucia Dumitrescu, Nico, Adrian Enache, Marcel Pavel, Monica Anghel, Aurelian Temişan, Gabriel Cotabiţă, Mirela Fugaru, Vlad Fugaru.

În data de 26 august va susţine recital trupa Iris, iar pe data de 28 august, după Gala Laureaţilor, va cânta Cargo.

Compozitorul Viorel Gavrilă, membru al juriului, a afirmat, în cadrul conferinţei de presă, că la secţiunea Interpretare toţi cei 17 concurenţi au şanse de câştig, neexistând favoriţi.

“Secţiunea este echilibrată, cu voci foarte bune, depinde cum se vor adapta la cântatul live, cu o orchestră în spate. Oricum, nu există favoriţi de la început”, a precizat Viorel Gavrilă.

Cei 17 concurenţi la secţiunea Interpretare sunt: Maria Aurora Baran (19 ani) din Craiova, Andreea Bunea (20 de ani) din Buzău, Andra Bernice Chitiul (17 ani) din Bistriţa Năsăud, Giulia Ioana Eftimescu (17 ani) din Ploieşti, Cornelia Goda (33 de ani) din Focşani, Alin Ignat (24 de ani) din Alba Iulia, Miruna Francesca Maria (17 ani) din Bucureşti, Daniela Marin (18 ani) din Bragadiru, Lorena Maria Muntenaş (19 ani) din Focşani, Mihai Dragoş Paraschiv (19 ani) din Focşani, Mihaela Liliana Păuna (21 de ani) din Câmpulung Muscel, Diana Ioana Prepeliţă (17 ani) din Iaşi, Cristina Camelia Stanciu (21 de ani) din Călăraşi, Rodica Elena Tudor (21 de ani) din localitatea Mărgienii de Jos, judeţul Prahova, Nicoleta Ticală (22 de ani) din Bucureşti, Diana Oana Radu (18 ani) din Craiova şi Iolanda Florina Ulmeţeanu (17 ani) din Constanţa.

Preşedintele juriului, Mădălin Voicu, nu a fost la fel de încântat de secţiunea Creaţie, unde cu greu au putut fi selectate 15 compoziţii.

“Am avut o mică decepţie, că anul acesta la secţiunea Creaţie nu prea au fost inspiraţi cei care au trimis lucrări şi cu greu am reuşit să alegem 15 dintre ele. Unii au avut probabil în cap că o rupă lanţul dându-ne muzică din aia de dai din cap şi mai dai o jumătate de oră după ce s-a terminat piesa. Eu nu sunt de acord cu menţinerea acestui festival într-o zonă a unei ancorări în trecut sau a unui conservatorism nociv sau să miroasă a naftalină acest festival. Sunt de acord că acest festival să se dinamizeze, să devină modern, să devină mult mai atractiv cu condiţia să existe profesionalism”, a explicat Mădălin Voicu, în cadrul conferinţei de presă.

Astfel, piesele de la secţiunea Creaţie sunt: “Am să zbor” – compozitori Laurenţiu George, Răzvan Drăguş Satnoianu şi Claudiu Ramon Pal, interpret Gabriela & Avantgarde, “Aş vrea” – compozitor Elena Gatcin, interpret Elena Gatcin & Black Sea Orchestra, “Ciao, amore, come stai ?”- compozitor Marcel Dragomir, interpret Andreea Oana Olariu, “Destinul a ales” – compozitor Eugen Danny Cioacă, interpret Twins Band, “Doar a ta” – compozitori Liviu Cocor, Marius Drăghici, Cătălin Fântâneanu, Dumitru Cătălin Cotelin şi Anamaria Mihaela Popa, interpret Trupa Perpetuum, “Doar noi” – compozitor Gabriel Băruţă, interpret Florin Costea, “Efemere iubiri” – compozitor Dumitru Dumitrache, interpret Mihaela Trifu, “Joc deschis” – compozitor Daniel Nicolae, interpret Mihaela Văduva Dănăilă, “Mereu învingător” – compozitor Tudy Zaharescu, interpret Ana Mardare, “Mi-e dor de ochii tăi” – compozitor Georgian Sorin Zlat, interpreţi Alexa Mihaela, Ştefan Alexandru Constantin, “Nu mai vreau” – compozitor Dan Traian Manciulea, interpret Giulia Ioana Eftimescu, “Sunt gelos” – compozitor Adrian Romcescu, interpret Mihai Băjinaru, “Vei afla dragostea” – compozitor Cătălina Ciorăscu, interpret Daniela Cojocaru, “Vei mai fi” – ompozitor Virgil Popescu, interpret Beatrice Chitiul şi “Visătorul” – compozitor Cristian Tarcea, interpreţi Roxana Marişca şi Cristian Tarcea.

În cadrul secţiunii rock vor concura formaţiile Addiction, Fără precedent, Fire escape, Harmony, Magnum Opus, Marcă înregistrată, Overdreive, Pasager, Tips şi Vertigo.

O problemă cu care s-au confruntat organizatorii a fost legată de numărul redus de concurenţi participanţi la preselecţii comparativ cu anii trecuţi. Cristian Zgabercea a spus că s-a întâmplat acest lucru pentru că două posturi de televiziune pregătesc concursuri muzicale, iar cei care au semnat contracte de exclusivitate cu respectivele show-uri nu au mai putut participa şi la festivalul de la Mamaia.

Zgabercea a spus că unul dintre concurenţi admişi în festival a fost nevoit să se retragă din cauza unui asemenea contract încheiat cu o televiziune.

Juriul festivalului este format din Viorel Gavrilă, Berti Barbera, Titus Andrei, Gabriela Scraba, Cristi Minculescu, Mihai Pocorschi, Andrei Tudor, Corina Chiriac, Andrei Partoş, Adrian Ordean, Mircea Drăgan, Cristian Zgabercea, preşedintele fiind Mădălin Voicu. De asemenea, invitat special din partea juriului va fi Fabio Concatto, fost câştigător al Festivalului de la San Remo.

Valoarea premiilor rămâne aceeaşi ca anul trecut: 1.500 de euro – locul I, 1.000 de euro – locul al II-lea şi 500 de euro – locul al III-lea, la fiecare din cele trei secţiuni.

Trofeul Mamaia 2011 va fi decernat de Consiliul Judeţean Constanţa, alegând în şedinţă extraordinară, unul din câştigătorii celor trei secţiuni. După decernarea trofeului Mamaia 2011, premiile de la secţiunea de unde a fost ales câştigătorul trofeului se vor acorda în ordinea descrescătoare a notelor, câştigătorul trofeului nemaiintrând în acest clasament.

 

Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

Șase persoane au fost rănite în regiunile ucrainene Harkov și Dnipro

Rusia a lansat peste noapte un atac cu drone asupra regiunilor ucrainene Harkov și Dnipro, rănind cel puțin șase persoane și lovind infrastructuri critice,...
Ultima oră
Pe aceeași temă