Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto Arhiva

Excedentul comercial chinez pe relaţia cu SUA a crescut cu aproape 20%

Excedentul înregistrat de China în relaţiile comerciale cu SUA, a continuat să crească în primul trimestru al acestui an, chiar dacă în luna martie China a înregistrat un deficit excepţional al balanţei comerciale externe, transmite AFP.

Share

Rl online 0 comentarii

13.04.2018 - 12:23

În perioada ianuarie-martie 2018, excedentul înregistrat de China pe relaţia cu SUA a crescut cu 19,4% până la 58,25 miliarde de dolari, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Administraţiei vamale chineze, Huang Songping. Potrivit datelor oficiale, exporturile Chinei spre SUA au crescut cu 14,1% în primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile din SUA au crescut cu 8,9%.

Decalajul dintre exporturile şi importurile Chinei din şi spre SUA continuă să se agraveze, după o creştere cu 10% în anul 2017 până la un nivel record de 275,8 miliarde de dolari, potrivit cifrelor furnizate de China, şi 375,2 miliarde dolari potrivit Beijingului. Aceste cifre sunt criticate vehement de reşedintele SUA, Donald Trump, care dă vină pe practicile comerciale neloiale ale regimului de la Beijing şi cere autorităţilor chineze să reducă excedentul cu 100 miliarde de dolari. Spectrul unui război comercial între primele două economii ale lumii s-a agravat în ultimele săptămâni după ce Washingtonul a ameninţat că va impune tarife vamale suplimentare pentru importuri chineze în valoare de 150 de miliarde de dolari, în timp ce Beijingul a reacţionat prin represalii similare.

"Nu am căutat niciodată în mod deliberat să înregistrăm un excedent comercial, situaţia actuală reflectă situaţia pieţei, diviziunea structurilor economice şi competitivitatea diferitelor industrii", a declarat Huang Songping.

Separat, Administraţia vamală chineză a anunţat că în luna martie 2018 exporturile chineze au scăzut cu 2,7% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 14,4% comparativ cu luna martie 2017, rezultând un deficit comercial surprinzător de 4,98 miliarde de dolari. Este primul deficit comercial lunar înregistrat de China după cel din luna februarie 2017.

Analiştii subliniază însă că deficitul comercial înregistrat de China în luna martie este un fenomen efemer şi nu este vorba de o nouă normalitate. "Cererea internă şi internaţională se menţine la un nivel relativ bun iar excedentul colosal obişnuit al Chinei ar urma să reapară în aprilie", susţine economistul şef de la Capital Economics, Julian Evans-Pritchard.

Pe ansamblu, în primul trimestru al acestui an, exporturile Chinei au crescut cu 14,1% în ritm anual în timp ce importurile au progresat cu 18,9%.

Comentarii