14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInternaționalEuropa vrea să dezmembreze Google

Europa vrea să dezmembreze Google

Vestager este la originea amenzii-record aplicate companiei americane Google, care zdrobeşte concurenţii pe piaţa europeană a motoarelor de căutare, şi asta în pofida anchetelor şi amenzilor impuse de Comisia Europeană. Margrethe Vestager, supranumită şi „Doamna de Fier“ pentru că a atacat fără teamă monopolul GAFAM (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft), a declarat că nu exclude, în viitor, o dezmembrare a Google, informează The Telegraph.

Dezmembrarea unei societăţi face parte din mijloacele de acţiune ale puternicei Direcţii Generale a Concurenţei în cazul abuzului de poziţie dominantă. În principiu, e vorba despre scindarea firmei în mai multe entităţi, aşa cum au făcut Statele Unite pentru industriile lor petroliere şi de telecomunicaţii în cursul secolului trecut.

Pentru Uniunea Europeană, însă, ar fi o procedură total nouă şi riscantă, potrivit unui expert citat de „Le Monde“.

„Comisia va trebui să facă faţă unei bătălii judiciare foarte riscante, pentru că firma vizată nu va sta cu braţele încrucişate“, arată Yves Botteman, avocat specializat în domeniul concurenţei la cabinetul Steptoe din Bruxelles.

Capacitatea companiei americane de a-şi desfăşura armate de avocaţi şi de economişti este binecunoscută de serviciile europene pentru concurenţă, care în general sunt reticente în a se lansa în acest gen de aventură.

În legislaţia europeană nu sunt stipulate criterii pentru justificarea unei asemenea decizii. Dezmembrarea unui gigant de talia Google ar fi o decizie pur politică şi care sigur ar atrage contramăsuri.

În prezent, miza pentru UE este fixarea unor linii roşii faţă de GAFAM, care violează reglementările europene, aşa cum dezvăluie diferitele scandaluri, de la „Panama Papers“ la „Cambridge Analytica“.

Firma este vizată de două anchete anticoncurenţiale pentru abuz de putere privind aplicaţia sa Android şi regia de publicitate AdSense.

În iunie 2017, după opt ani de anchetă şi vizat de o amendă de 2,42 miliarde dolari, Google s-a angajat să dezvolte un sistem nou, destinat a deschide servi-ciul concurenţei, dar noul sistem nu are impact pe piaţă, unde gigantul american deţine 91,5%.

Cele mai citite

Burkina Faso: Autoritățile interzic mai multe agenții de presă străine

Autorităţile din Burkina Faso au suspendat mai multe instituţii de presă străine deoarece au prezentat subiectul prin care armata, aflată la putere, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă