11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalDracula, personaj de balet

Dracula, personaj de balet

Celebrele, de acum, Întâlniri JTI, care au adus în România cele mai mari companii de balet din lume, printre care s-au numărat Bejart Ballet din Lausanne, Cullberg Ballet sau Alvin Ailey American Dance Theatre, dar şi nume de referinţă ale dansului contemporan precum Sylvie Guillem şi Joaquin Cortes, vor dărui anul acesta publicului bucureştean încă două mari spectacole aparţinând companiei portugheze Vortice.

Aceasta va prezenta două spectacole diferite: „Dracula” şi „Soliloqui”. Evenimentele vor avea loc pe 16, respectiv 19 septembrie, la orele 19.00, la Opera Naţională din Bucureşti.

Istoric

Compania de dans Vortice a fost creată în 2001 de coregrafii Cláudia Martins şi Rafael Carriço. Absolvenţi ai Escola Superior de Dança în domeniul reprezentaţiei scenice şi bursieri în cadrul programului „Erasmus”, la Hoggenschool Dansacademie Tilburg, în Olanda, cei doi artişti şi-au dezvoltat activitatea în sfera dansului contemporan. De-a lungul anilor, Vortice Dance Company a devenit una dintre cele mai prestigioase trupe de balet din Portugalia, cu numeroase premii internaţionale printre care Premiul Publicului, în 2002, la a patra ediţie a Concursului de Balet şi Dans Modern din Japonia, înmânat de Alteţa Sa Prinţul Takamado şi de Maia Plisetskaya sau Premier Prix Professionnel la concursul Printemps de la Danse din Elveţia, în 2001.

”Dracula” şi ”Soliloqui”

Pentru ”Dracula”, primul spectacol prezentat, cei doi coregrafi au folosit  mai multe surse de inspiraţie, de la celebrul volum semnat de Bram Stoker, până la legende sau mituri  din diverse culturi. „Suntem cu toţii, femei sau bărbaţi, făcuţi din carne şi sânge, amestecaţi în jocuri de dominare şi supunere. Substanţa din care suntem creaţi reprezintă natura noastră, dar şi cea mai mare slăbiciune. Şi, sub imperiul slăbiciunii, cedăm, adesea mult prea uşor, tentaţiei”, au declarat Cláudia Martins şi Rafael Carriço.

”Soliloqui – About Wonderland” e un spectacol de o cu totul altă factură. După cum explică cei doi artişti, „Montarea vorbeşte despre situaţii din viaţa de zi cu zi, în faţa cărora reacţionăm cu toţii într-un mod intuitiv şi oarecum asemănător. Inevitabila moarte, singurătatea, sentimentele, toate acestea nu ar deveni fatale dacă am şti să ascultăm pur şi simplu”.

Ajunse anul acesta la cea de-a 14-a ediţie, fiind unul dintre cele mai longevive evenimente culturale din ţara noastră, Întâlnirile JTI au fost inaugurate în anul 2000 de faimoasa companie de balet Bejart Ballet Lausanne, urmată apoi, an de an, de spectacole de neuitat care au purtat semnături celebre:  Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theatre, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă