Președintele american nu l-a iertat pe șeful diplomației că l-a făcut imbecil

Donald Trump l-a demis pe Rex Tillerson, înlocuindu-l cu șeful CIA

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat marţi, pe Twitter, demiterea secretarului de Stat, Rex Tillerson, „din proprie voință”.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 13.03.2018 - 20:37

Acesta va fi înlocuit cu Mike Pompeo, actualul director al CIA, iar Gina Haspel, adjuncta sa,  va ocupa funcția lui Pompeo, prima femeie într-o asemenea poziție în serviciile secrete.

„Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul secretar de Stat. Va avea o activitate formidabilă! Îi mulţumesc lui Rex Tillerson pentru activitate. Gina Haspel va fi noul director al CIA, prima femeie numită în această funcţie. Felicitări tuturor!”, a scris Trump.

Într-o conferință de presă la Casa Albă, președintele american a precizat că a luat această decizie din proprie voință, dar a avut discuții îndelungate pe această temă cu Rex Tillerson.

„Tillerson va fi mult mai fericit acum”, a subliniat Trump.

Ca principal dezacord între el și secretarul de Stat, Donald Trump a numit doar dosarul acordului cu Iranul, însă au fost mai multe momente tensionante între cei doi. Rex Tillerson l-a făcut chiar imbecil, într-un astfel de moment.

    Tillerson l-a făcut imbecil

Secretarul de Stat se afla într-un turneu în Africa, pe care l-a încheiat mai devreme. Știa de vineri de decizia președintelui de a-l concedia, dar nu a făcut niciun demers de a vorbi cu acesta.

În urmă cu câteva zile, Rex Tillerson a afirmat că Donald Trump a luat de unul singur decizia de a se întâlni cu liderul Coreii de Nord, Kim Jong-Un, în contextul în care hotărârea a generat surprindere în Statele Unite, inclusiv în rândul funcţionarilor de la Casa Albă.

Problemele majore dintre Trump și Tillerson se cunoșteau, iar la sfârşitul anului 2017 se anunțase, pe surse, înlocuirea acestuia. Un plan privind „tranziţia” la Departamentul de Stat a fost elaborat de John F. Kelly, şeful de Cabinet de la Casa Albă.

În iulie 2017, Rex Tillerson a vrut să demisioneze şi l-a catalogat pe preşedintele Donald Trump drept imbecil, după o întrevedere desfăşurată la Pentagon la care au fost prezenţi şi membri ai echipei prezidenţiale pentru Siguranţa naţională, pe fondul unei serii de disensiuni privind chestiuni de politică externă.

Imediat după dezvăluirea informaţiilor, Rex Tillerson a transmis, în octombrie 2017, că nu a intenţionat deloc să demisioneze. Dar nu a negat „explicit” că l-ar fi numit imbecil pe șeful de la Casa Albă.

    Misiunea africană de contracarare a Chinei

Turneul de cinci zile al lui Tillerson în Africa a coincis cu mai multe evoluţii urgente în materie de politică externă, în special decizia lui Donald Trump de a se întâlni cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, de care Tillerson a fost surprins.

Turneul african era concentrat pe expansiunea comercială și nu numai a Chinei, care investește masiv în Africa, în special în porturi, şosele şi căi ferate, contracte ce conțin condiţii favorizante pentru muncitorii chinezi.

China contestă că firmele sale în Africa sau din alte zone exploatează, afirmând că urmărește dezvoltarea economică şi socială în lume. Pentru SUA, proiectul chinez „Noul drum al mătăsii” şi conceptele militare ale Chinei reprezintă un risc major. În Djibouti, China a construit prima sa bază militară în străinătate, un punct pe ruta maritimă cheie care leagă Europa şi Asia. Deocamdată, este singura bază africană a Chinei, însă Beijingul nu se va opri aici. Conform informațiilor serviciilor secrete americane, China a plantat dispozitive de ascultare în sediul social de 200 milioane de dolari pe care l-a construit pentru Uniunea Africană în 2012. Descoperirea a fost făcut recent cu ocazia unor lucrări de reabilitare. Rex Tillerson se afla în Africa pentru a contracara expansiunea Chinei în această regiune, dar misiunea sa a fost încheiată abrupt de însuși președintele SUA.

 

Comentarii