19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInternaționalDonald Trump acuzat că ar fi numit soldații americani uciși pe front...

Donald Trump acuzat că ar fi numit soldații americani uciși pe front ca fiind „învinși” și „fraieri”

Chiar dacă președintele și aliații săi au negat că a făcut remarcile, grupurile de veterani s-au numărat printre cei care l-au atacat printre primele pe președinte din cauza rapoartelor.
Grupul progresist VoteVets a postat un videoclip cu familii ai căror copii au fost uciși în acțiune, cu mesajul „Nu știi ce înseamnă să sacrifici”.
Analiștii sunt de părere că toate aceste comentarii s-ar putea dovedi dăunătoare electoral, deoarece președintele are nevoie de sprijin din partea alegătorilor militari.

Potrivit The Atlantic, Trump ar fi anulat o vizită la un cimitir american din afara Parisului în 2018, spunând că este „plin de învinși”. Patru surse au declarat revistei că președintele respins ideea de a vizita obiectivul deoarece ploaia i-ar strica coafura iar Trump oricum și nu credea că este important să onoreze pe cei înmormântați în amplasamentul respectiv.
În timpul aceleiași călătorii, președintele ar fi menționat, de asemenea, că cei 1.800 de soldați americani care au murit la Belleau Wood ar fi fost niște „fraieri”. Bătălia a ajutat la împiedicarea ofensivei germane asupra Parisului în timpul primului război mondial și este venerată de Corpul de Marină al SUA.

În 2018, Casa Albă a declarat că vizita a fost anulată deoarece vremea rea ​​a ținut la sol elicopterul președintelui. Acestă variantă a fost susținută și într-o carte recentă, publicată de fostul consilier pe probleme de securitate națională al președintelui, John Bolton, altfel un critic vocal al lui Trump.

Rapoartele The Atlantic s-au bazat pe surse anonime, dar Associated Press a declarat că a confirmat independent multe dintre remarci. Față de variantele vehiculate în media, adversarul lui Trump în alagerile prezidențiale a declarat că, “dacă articolul este adevărat – este o rușine”.
De asemenea, senatorul democrat Tammy Duckworth, un veteran care a pierdut ambele picioare în timp ce servea în Irak, a declarat că președintelui Trump „îi plăcea să folosească armata SUA pentru propriul ego”.

Președintele Trump s-a opus rapoartelor, numindu-le „știri false”. „Nu poți să dai crezare unor informații potrivit cărora aș putea face declarații negative la adresza militarilor noștri și eroilor noștri căzuți atunci când nimeni nu a făcut ceea ce am făcut eu cu bugetele militare, cu obținerea unor creșteri salariale pentru armata noastră”, a spus el.

Vorbind reporterilor vineri, el a sugerat că sursa poveștii a fost fostul său șef de cabinet de la Casa Albă, John Kelly. Trump a spus că fostul general al Marinei SUA „nu a reușit să facă față presiunii acestui loc de muncă”.

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat vineri dimineață pentru Fox News că a fost alături de președinte pentru o bună parte a călătoriei în Franța și nu l-a auzit niciodată folosind cuvintele descrise în articol.

Secretarul Apărării, Mark Esper, a fost citat de Politico spunând că dl Trump are „cel mai înalt respect și admirație pentru membrii militari ai națiunii noastre, veterani și familii”, deși șeful Pentagonului nu a negat în mod explicit povestea.

Un alt fost șef de cabinet al Casei Albe, Mick Mulvaney, și fostul secretar de presă Sarah Huckabee Sanders s-au numărat printre cei care au respins povestea ca fiind falsă.

Cele mai citite

Adunarea Națională a Franței va dezbate un proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate

Adunarea Naţională a Franţei a lansat luni dezbaterea asupra unui proiect de lege care deschide calea sinuciderii asistate pentru bolnavii în fază terminală, relatează...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă