14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalDoi dramaturgi români şi poveştile lor universale

Doi dramaturgi români şi poveştile lor universale

“Nu ne-am născut în locul potrivit” vorbeşte despre situaţia disperată a refugiaţilor aflaţi la graniţa Uniunii Europene. Pornind de la istorii personale reale, piesa relevă cinci biografii de multe ori invizibile în societatea românească: o evreică în vârstă, refugiată în Uzbekistan în timpul regimului fascist şi rămasă fără adăpost în Bucureşti; un bărbat apatrid de origine palestiniană; un tânăr afgan, care decide să fugă în România, într-un container; o femeie din Serbia şi una din Irak, pe care războiul le-a izgonit din ţările lor natale.

„Nu ne-am născut în locul potrivit” a câştigat în 2012 cel mai important concurs est-european de dramaturgie, intitulat „Talking about borders” („Vorbind despre graniţe)”.

Alice Monica Marinescu, născută în 1987, este actriţă şi dramaturg. David Schwartz, născut în 1985 în Bucureşti, este regizor de teatru. Împreună au cercetat pentru „Nu ne-am născut în locul potrivit” istorii emoţionante ale unor oameni confruntaţi cu problemele globale, care pun sub semnul întrebării promisiunile Vestului. Potrivit dramaturgilor, „piesa vorbeşte despre fugă şi izgonire, despre căutarea unei noi patrii, a unui nou «acasă».”

Încă din şcoală, regizorul Manuel Braun, născut în 1987 în Rosenheim, a realizat diverse scurtmetraje. În perioada 2007-2010 a fost asistent de regie la Volkstheater în München. Pentru Teatrul de Stat din Karlsruhe a montat două piese scurte în cadrul festivalului de dramaturgie KARLSRUHER DRAMATIKERFESTIVALS Stadt der Zukunft, şi a realizat video-design-ul spectacolelor „Bătălia de la Hermann”, „Supermen KA” şi „Jakob Mincinosul”.

Scenografia spectacolului este semnată de Viktoria Strikic, iar dramaturgia de Tobias Schuster.

Cele mai citite

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă