4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăInternațional„Cutia Pandorei“

„Cutia Pandorei“

 

În Sala mare a Ateneului Român, Institutul Goethe din Bucureşti şi Filarmonica „George Enescu” vă invită sâmbătă, la ora 19.00, la un eveniment special: ”Cutia Pandorei”, un film mut cu acompaniament live în interpretarea Orchestrei Naționale Române, dirijată de Stefan Geiger.

Muzica este semnată de Dominik Schuster. Filmul „Cutia Pandorei“ este o dramă germană din 1929. Scrierile „Spiritul Pământului“ și „Cutia Pandorei“ (Frank Wedekind) i-au inspirat regizorului Georg Wilhelm Pabst personajul Lulu și ale sale grațioase bătăi din aripi de fluture colorat, cu care se mișcă prin elegantul apartament al iubitului ei, Dr. Schön. Se îmbrățișează cu toți bărbații, face exerciții la bară, agățată de brațul musculos al lui Rodrigo, iar la nunta ei nu dansează cu soțul, ci cu o femeie frumoasă. Pabst a văzut în Louise Brooks o actriță deosebit de senzuală, erotismul și lascivitatea fiindu-i însă învăluite într-o aură de inocență și puritate.

Muzica originală a acestui film a fost compusă de Willy Schmidt-Gentner, unul dintre cei mai prolifici și de succes compozitori germani de muzică de film ai anilor ’30. Stilul lui Schmidt-Gentner poate fi descris drept unul antrenant, de operetă. „Cutia Pandorei“, unul dintre filmele deschizătoare de drumuri din istoria cinematografiei germane, a necesitat, totuși, o partitură special scrisă pentru a corespunde structurii orchestrelor de cinematograf ale vremii, cum ar fi „Gloriapalast“ din Berlin, de la sfârșitul anilor ’20. Acesta este motivul pentru care, la invitația Institutului Goethe, noua versiune a compozitorului Dominik Schuster (München) se dorește a fi o „restituire muzicală“.  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă