21.5 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăInternaționalCum se vaccinează magnații globali în Emiratele Arabe Unite

Cum se vaccinează magnații globali în Emiratele Arabe Unite

Un șir de magnati, politicieni și mebri ai familiilor regale au aterizat în ​​ultimele luni în Emiratele Arabe Unite, unde prietenii de pe poziții înalte i-au ajutat să-și asigure accesul timpuriu la vaccinurile împotriva coronavirusului, dezvăluie Financial Times.
 
Finanțatorul britanic Ben Goldsmith și directorii de la SoftBank se numără printre cei care vor beneficia de o inoculare rapidă împotriva Covid-19, deoarece membrii familiei conducătoare și oficialii guvernamentali au folosit abundentele provizii de vaccin din Emiratele Arabe Unite pentru a ajuta unii nerezidenți să obțină injecțiile binefăcătoare.
 
Goldsmith, consilier al guvernului britanic și fiul finanțatorului Jimmy Goldsmith, a spus că a călătorit în statul bogat în petrol din Golf înainte ca măsurile mai stricte ale coronavirusului să fie puse în aplicare în decembrie și a decis să rămână mai degrabă acoloa decât să se întoarcă acasă în izolare.
 
Goldsmith și soția sa au primit vaccinul BioNTech / Pfizer la invitația unui membru al familiei conducătoare din Abu Dhabi. „Nu a fost niciodată intenția noastră să ne vaccinăm, dar când s-a ivit ocazia, am primit-o cu recunoștință”, a declarat el pentru Financial Times. „Emiratele Arabe Unite vaccinează pe oricine o cere – deci s-a întâmplat să fim la locul potrivit la momentul potrivit”. Doar rezidenții EAU sunt eligibili în mod obișnuit pentru vaccin.
 
Având peste 6 milioane de vaccinuri administrate populației sale de 10 milioane, EAU a condus unul dintre cele mai rapide programe de vaccinare din lume. Emiratele Arabe Unite, care au efectuat studii de fază 3 pentru vaccinul Sinopharm chinez și intenționează să îl fabrice, au suficiente resurse pentru a-și vaccina întreaga populație.
 
 
Într-o anumită etapă, EAU este de așteptat să înființeze un program formal de turism vaccinal, dar în acest moment, excesul de vaccinuri este acordat nerezidenților bine conectați. În Emiratele Arabe Unite, doar înalții oficiali și membrii familiei pot garanta scutiri pentru nerezidenți, au spus trei persoane familiare cu procesul. Acest lucru este cunoscut local ca „vaccin wasata”, (n.r. wasata – vaccinează pe cine știi, sau mai pe scurt – nepotism) de utilizare a influenței pentru a primi vaccinul.
 
Un mic grup de directori ai SoftBank s-au deplasat de la Londra în Emiratele Arabe Unite în ianuarie, potrivit a două persoane cu cunoștințe directe despre călătorie. Membrii grupului, inclusiv Rajeev Misra, care conduce Fondul Vision, au primit vaccinul în timpul petrecut în țară. În calitate de nerezidenți, aceștia s-ar fi bazat pe aprobarea guvernului sau conexiunile pentru a accesa vaccinul. SoftBank a refuzat să comenteze.
 
Fondul Vision SoftBank are un birou în centrul financiar din Abu Dhabi, iar Fondul de investiții publice suverane din Arabia Saudită este un investitor major în fond.
 
Oficialii din Abu Dhabi au oferit vaccinuri și unui grup select de oameni de afaceri nerezidenți care lucrează cu Emiratul. Emiratele Arabe Unite au oferit vaccinarea gratuită și înalților oficiali ai companiei energetice italiene Eni, inclusiv directorului executiv Claudio Descalzi, cu BioNTech / Pfizer „în scopuri comerciale”, a spus compania. „Este mult mai sigur doar să-i vaccinezi”, a spus un oficial din Abu Dhabi, care a ajutat mai mulți nerezidenți în această privință. „Este greu să o faci, durează câteva zile”.
 
Turiștii bogați pentru vaccinare ajung adesea în avioane private și se cazează la hoteluri de lux pe plaja din Dubai, cum ar fi Mandarin Oriental, Four Seasons Jumeirah și în restortul Bulgari, a spus o persoană de afaceri care a călătorit acolo și și-a asigurat vaccinul.
 
„Oamenii cu conexiuni au venit aici și au primit vaccinuri care au fost oferite pe bază de „prieteni și familie ”, a spus un investitor informat despre acest proces. „Șeicii au [acces la] propriile lor depozite ”, a spus el, referindu-se la locul tradițional de adunare din Golf. Generozitatea s-a extins chiar și asupra membrilor familiei unor directori.
Mark Machin, fost șef al celui mai mare fond de pensii din Canada, a trebuit să demisioneze luna trecută, după ce s-a constatat că a călătorit în Emiratele Arabe Unite, cu încălcarea sfaturilor de izolare ale Canadei, pentru a primi vaccinul. Două surori ale regelui Felipe al Spaniei se confruntă, de asemenea, cu o reacție în țara lor, după ce presa locală a raportat că au primit vaccinul în Abu Dhabi.
 
De asemenea, a existat un aflux de cetățeni indieni, pakistanezi și libanezi care caută acces la vaccin, au spus mai mulți oameni din Dubai. Unii străini bogați au deschis în mod legal companii offshore, astfel încât să poată solicita rezidența și să primească un vaccin, a spus un consilier financiar.
 
Un bancher libanez a spus că ei și mai mulți dintre prietenii lor și-au folosit contacte influente pentru a-i ajuta să obțină doze de Sinopharm în marile centre de vaccinare din Dubai. Politicieni din Liban, precum și din țări mai îndepărtate, cum ar fi Georgia, au călătorit, de asemenea, în Emiratele Arabe Unite pentru a primi vaccinul.
 
Unii rezidenți din Emiratele Arabe Unite și-au încurajat, de asemenea, familiile să-i viziteze timp de trei săptămâni pentru a primi două doze de vaccin. Familiile de rezidenți de peste mări nu sunt eligibile oficial pentru vaccinuri. În aceste cazuri, unii și-au folosit influența pentru asigurarea vaccinurilor, în timp ce alții au plătit pentru vaccinurile vândute de clinicile private printr-o piață gri care a apărut în ianuarie, au spus două persoane conștiente de comerț. Acest comerț ilicit s-a oprit de atunci, au adăugat ei, dezvăluie Financial Times.

În timpul haosului timpuriu al procesului de vaccinare din Emiratele Arabe Unite, în decembrie, unii au avut și noroc.  Un rezident din Dubai a luat cu el un oaspete din casă când a primit o doză gratuită de Sinopharm. 

Prietenul său și-a arătat pașaportul și a fost acceptat. „A avut șansă și noroc”, a spus el pentru Financial Times.

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Un iranian cu mandat de arestare în Emiratele Arabe Unite este protejat de …DIICOT

La ora actuală, serviciile de informații de la noi sunt în alertă pentru că un cetățean iranian care a escrocat băncile din Emiratele...

Miron Cosma, urmărit penal în dosarul Mineriadei, dă vina pe Ion Iliescu

Miron Cosma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, dă vina pe Ion Iliescu pentru victimele înregistrate în timpul Mineriadei din 13 - 15...

Noua fiță masonică: Sarmale la …roabă!

Așa zișii masoni grupați, în Marea Lojă Națională a României condusă, în scripte, de preotul Cătălin Tohăneanu, dar, în realitate, de plagiatorul Radu...
Ultima oră
Pe aceeași temă