13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInternaționalCum a devenit o jurnalistă de radio din Italia ambasador cultural în...

Cum a devenit o jurnalistă de radio din Italia ambasador cultural în Cluj

O tânăra din Italia a reprezentat Perugia în Transilvania, în cadrul unui proiect care viza promovarea valorilor culturale ale orașului italian. Acum, ea va promova Clujul.

În ciuda faptului că România nu se bucură de o imagine foarte bună în Italia, Clujul a devenit o comunitate prețuită și iubită. Cel puțin în orașul Perugia, cu care Clujul a legat relații culturale strânse în ultimii ani. În mare măsură acest lucru este meritul jurnalistei Paola Faraca, ce a lucrat, vreme de șase luni, ca ambasador cultural al Perugiei la Cluj.

Constant, prin intermediul unor materiale produse pentru radiourile din Perugia, dar și prin intermediul blogului personal, ea a comunicat publicului italian detalii despre evenimentele care au avut loc la Cluj și care au transformat radical percepția asupra actualei Capitale Europene a Tineretului.

De la munca în Radio la „ambasada culturală“

Paola Faraca a venit la Cluj acum o jumătate de an. Jurnalistă de radio, ea a fost numită ambasador cultural al Perugiei, care a decis să coopereze cu Clujul, în contextul în care ambele orașe s-au înscris în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Perugia nu a reușit să obțină titlul, care va reveni unui alt oraș italian în 2019, pe când Clujul a rămas în cursă. Însă aceste candidaturi au fost un bun prilej pentru a mediatiza valorile culturale ale celor două comunități, spune Paola Faraca.

”Ca să spun adevărul de la bun început, nu am ales să vin la Cluj, ci am fost trimisă aici. Și tot de la bun început, colegii mei din Italia mi-au spus că au ales Clujul pentru mine pentru că mi se potrivește și mi-au mai spus că voi iubi Clujul. Nu mi-am dat seama de ce spuneau acest lucru, de ce credeau că acest oraș mă reprezintă. Și când am ajuns aici am fost plăcut surprinsă, de la bun început, iar acest oraș continuă să mă surprindă”, a spus Paola Faraca.

Activitatea sa a fost rezultatul unui parteneriat între Asociația Cluj – Capitală Culturală Europeană 2021 și Fundația Perugiassisi 2019, susținut de Regiunea Umbria din Italia. Clujul a susținut orașul italian în demersurile sale de a obține titlul de Capitală Culturală Europeană, iar candidatura Perugiei a adus un plus de vitalitate și de efervescență culturii locale, chiar dacă comunitatea din această localitate a pierdut titlul râvnit. Clujul a rămas, de pe altă parte, în cursă, iar Perugia susține în continuare candidatura capitalei Transilvaniei la această distincție.

Implicare în programul Capitalei Europene a Tineretului

Jurnalista din Italia nu s-a implicat doar în programul candidaturii Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană, ci și în cel al Capitalei Europene a Tineretului. Proiectul Com’on Cluj este un foarte bun exemplu în acest sens, spune reprezentanta grupului PONT, Hanna Ugron.

”Programul nostru vizează bugetarea participativă. Anul trecut, a existat acel exemplu de bugetare participativă realizat de primărie, care a vizat cartierul Mănăștur. Au participat colegii noștri din grupurile ColectivA sau La Terenuri cu proiecte foarte bune. În acest an, pentru că suntem Capitală Europeană a Tineretului, bugetarea participativă va viza problematica de tineret, iar finanțarea proiectelor va avea loc prin intermediul unui program administrat de grupul PONT”, a spus Hanna Ugron, care a muncit cot la cot alături de Paola Faraca în ultima jumătate de an. 

America de Sud în loc de Europa

Paola Faraca a plecat în această dimineață din Cluj, însă va rămâne o prietenă a Clujului. Ea se va implica într-un proiect similar, probabil, în Brazilia. Ea va continua să rămână în legătură cu prietenii pe care și i-a făcut la Cluj și va relata, ori de câte ori va avea ocazia, despre evenimentele din Capitala Europeană a Tineretului, în care își dorește să revină cât mai curând.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă