1.5 C
București
joi, 1 decembrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaTrei sferturi dintre polonezi se tem de o agresiune a Rusiei

Trei sferturi dintre polonezi se tem de o agresiune a Rusiei

Trei sferturi dintre polonezi se tem de o agresiune a Rusiei, similară celei comise asupra Ucrainei.

Această opinie reiese dintr-un sondaj realizat de Centrul de cercetare a opiniei publice din Polonia, preluat de presa occidentală.

Conform acestui studiu, 73 la sută dintre polonezi sunt îngrijoraţi de securitatea propriei ţări. Pe de altă parte, 29 la sută dintre polonezi consideră ”în mod ferm” că războiul declanșat de Rusia în Ucraina constituie o ameninţare și pentru securitatea Poloniei.

Îngrijorarea cetățenilor polonezi este vizibilă cu toate că țara lor este membră în NATO și UE, ambele organizații oferind și protecție militară. Polonia este una dintre țările unde este instalat un Grup de Luptă al NATO.

După cum se știe, Rusia a atacat Ucraina la data de 24 februarie 2022. Polonia este una dintre țările care au acordat cel mai mare sprijin Ucrainei. Există și informații despre un sprijin militar dar acestea n-au fost confirmate oficial. Polonia are graniță terestră cu Ucraina precum și cu Belarus. Din Ucraina au intrat foarte mulți refugiați care fug de război, și pe care Polonia s-a oferit să-i ajute.

Pe de altă parte, din Belarus au încercat să intre ilegal în Polonia migranți proveniți din state ale Asiei. În plus, Belarus este o țară aliată cu Rusia.

O agresiune a Rusiei ar fi teoretic posibilă cu sprijinul cecenilor

Pe de altă parte, liderul cecen, Kadîrov, a amenințat că e gata să atace Polonia, la ordinul Rusiei. Kadîrov este un aliat fidel al președintelui Vladimir Putin și a trimis deja luptători în Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:00:49

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit cu Xi Jinping la Beijing

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping la Beijing joi, (1 decembrie), și a semnat o carte de condoleanțe...

Lavrov face atacuri furibunde asupra Occidentului, NATO, OSCE și SUA

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov s-a lansat joi într-o serie de atacuri asupra Occidentului, NATO, OSCE şi SUA, dar nu l-a uitat nici...

Doi militari au leșinat la parada de la Vaslui

Doi militari au leșinat în timpul desfășurării acțiunilor de la Vaslui, dedicate Zilei Naționale a României. Ambii militari au primit îngrijiri medicale și sunt în...
Ultima oră
Pe aceeași temă