20.7 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaTrei sferturi dintre polonezi se tem de o agresiune a Rusiei

Trei sferturi dintre polonezi se tem de o agresiune a Rusiei

Trei sferturi dintre polonezi se tem de o agresiune a Rusiei, similară celei comise asupra Ucrainei.

Această opinie reiese dintr-un sondaj realizat de Centrul de cercetare a opiniei publice din Polonia, preluat de presa occidentală.

Conform acestui studiu, 73 la sută dintre polonezi sunt îngrijoraţi de securitatea propriei ţări. Pe de altă parte, 29 la sută dintre polonezi consideră ”în mod ferm” că războiul declanșat de Rusia în Ucraina constituie o ameninţare și pentru securitatea Poloniei.

Îngrijorarea cetățenilor polonezi este vizibilă cu toate că țara lor este membră în NATO și UE, ambele organizații oferind și protecție militară. Polonia este una dintre țările unde este instalat un Grup de Luptă al NATO.

După cum se știe, Rusia a atacat Ucraina la data de 24 februarie 2022. Polonia este una dintre țările care au acordat cel mai mare sprijin Ucrainei. Există și informații despre un sprijin militar dar acestea n-au fost confirmate oficial. Polonia are graniță terestră cu Ucraina precum și cu Belarus. Din Ucraina au intrat foarte mulți refugiați care fug de război, și pe care Polonia s-a oferit să-i ajute.

Pe de altă parte, din Belarus au încercat să intre ilegal în Polonia migranți proveniți din state ale Asiei. În plus, Belarus este o țară aliată cu Rusia.

O agresiune a Rusiei ar fi teoretic posibilă cu sprijinul cecenilor

Pe de altă parte, liderul cecen, Kadîrov, a amenințat că e gata să atace Polonia, la ordinul Rusiei. Kadîrov este un aliat fidel al președintelui Vladimir Putin și a trimis deja luptători în Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Probleme pentru Rishi Sunak. Mai mulți parlamentari conservatori britanici sunt gata să demisioneze

Premierul britanic Rishi Sunak suferă din cauza plecării în masă a legislatorilor, numărul demisiilor depășind nivelul pe care l-a suferit Partidul Conservator înainte de...

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi s-a angajat să permită trecerea asistenţei umanitare în Fâşia Gaza

Președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi a promis, într-o discuție cu președintele american Joe Biden, să permită trecerea ajutoarelor umanitare în Fâșia Gaza prin punctul...

#GETHOMESAFE, serviciu dedicat siguranței femeilor. În ce constă acesta

Erika Isac a anunțat joi seara, prin intermediul rețelelor de socializare, lansarea platformei #GETHOMESAFE, în parteneriat cu o firmă privată de pază. Aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă