22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaȚările occidentale își mută ambasadorii din Ucraina spre vest, lângă granița României

Țările occidentale își mută ambasadorii din Ucraina spre vest, lângă granița României

Țările occidentale își mută ambasadorii din Ucraina spre vest, lângă granița cu România și Polonia. Decizia, provizorie, de mutare a reședinței unor ambasadori vine în contextul crizei din estul Europei. Statele Unite, Canada și Australia și-au mutat ambasadorii de la Kiev la Lvov. Capitala Ucrainei, Kiev, este în centrul țării și ar putea fi lovit de un atac al Rusiei. În schimb, orașul Lvov este în vestul Ucrainei, în apropierea granițelor sale cu România și Polonia.

Potrivit agenției ruse TASS, însărcinatul cu afaceri al SUA în Ucraina, Kristina Kvein, va lucra la Lvov. Această mutare este “temporară”, a anunțat partea americană. În sediul din Kiev al Ambasadei SUA a rămas doar “personal tehnic”.

Statele Unite au anunțat că un atac al Rusiei asupra Ucrainei este iminent. Presa occidentală indica chiar o zi precisă, cea de miercuri, când ar fi planificat atacul Rusiei.

Mai multe țări și-au redus sau suspendat activitatea misiunilor lor diplomatice din Ucraina. Statele Unite au anunțat o reducere a numărul de funcționari diplomatici din Ucraina. Diplomații SUA care dețin funcții neesențiale au părăsit Ucraina. De asemenea, SUA și-au retras un detașament de 130 de instructori militari, care acorda asistență armatei Ucrainei. În schimb, Statele Unite livrează Ucrainei armament și muniție.

România și-a redus și ea activitatea diplomatică în Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe de la București recomandă cetățenilor români să evite călătoriile în Ucraina.

Chiar și Rusia a anunțat că și-a “optimizat” activitatea reprezentanțelor diplomatice din Ucraina. Se deduce că e vorba de o reducere a personalului ambasadei din Kiev. Un consulat al Rusiei funcționează însă în orașul Lvov.

Granița României ar putea fi asaltată de refugiați civili din Ucraina

În cazul izbucnirii războiului, granița României ar putea fi traversată de refugiați din Ucraina. Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat că sunt pregătite câteva centre pentru primirea eventualilor refugiați civili.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cod galben de inundații pe râuri din șase județe. HARTA

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis atenţionări Cod galben de viituri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, pentru râuri...

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Probleme pe aeroportul din Dubai. Zbourile au fost deviate

Aeroportul Internațional din Dubai a deviat temporar zborurile la sosire marți, 16 aprilie 2024, până la îmbunătățirea condițiilor meteorologice, au anunțat oficialii, adăugând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă