24 C
București
duminică, 2 octombrie 2022
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSe repetă scenariul Azovstal? 800 civili sunt refugiați într-o uzină chimică din...

Se repetă scenariul Azovstal? 800 civili sunt refugiați într-o uzină chimică din Severodonețk

Scenariul de la Azovstal s-ar putea repeta pentru că aproximativ 800 de civili s-au refugiat într-o uzină chimică din Severodoneţk, în estul Ucrainei, unde se duc lupte înverşunate între forţele ucrainene şi trupele ruse de mai multe zile, a afirmat marţi avocatul american al magnatului Dmitro Firtaş, proprietarul uzinei, potrivit AFP.

„Circa 800 de civili s-au refugiat în adăposturile uzinei chimice Azot, proprietate a Grupului DF al lui Dmitro Firtaş”, a indicat într-un comunicat Lanny Davis, avocatul magnatului ucrainean. „Între cei 800 de civili figurează circa 200 dintre cei 3.000 de angajaţi ai uzinei şi aproximativ 600 de locuitori din Severodoneţk”, a adăugat el.

Contactată de AFP, preşedinţia ucraineană nu a confirmat deocamdată această afirmaţie.

Potrivit comunicatului publicat pe site-ul de internet al Group DF, cei 200 de angajaţi prezenţi în continuare în interiorul uzinei „rămân acolo pentru a asigura protecţia produselor chimice puternic explozive aflate încă la faţa locului”, conform agerpres.ro.

La fabrica de oțel Azovstal s-a rezistat aproape 3 luni, acum 800 civili sunt într-o uzină chimică la Severodonețk

Uzina Azon este situată în Severodoneţk, oraş-cheie din regiunea Lugansk, pe care trupele ruse încearcă să-l cucerească în întregime de mai multe săptămâni.

Moscova a afirmat marţi dimineaţă că ar fi „eliberat complet” zonele rezidenţiale, după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski asigurase luni că combatanţii ucraineni „rezistă” în continuare pe poziţiile lor.

Dmitro Firtaş, 57 de ani, deţinând una dintre cele mai mari averi din Ucraina, este un fost apropiat al ex-preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

În iunie 2021, Volodimir Zelenski semnase un decret care impunea sancţiuni magnatului, ordonând în special îngheţarea activelor sale şi retragerea licenţelor societăţilor sale, după ce îl acuzase că vânduse produse pe bază de titan unor întreprinderi militare ruse.

Totuşi, Firtaş denunţase invazia rusă declanşată la sfârşitul lunii februarie, ajutând de atunci la dezvoltarea unui canal de televiziune care emite non-stop, împreună cu administraţia prezidenţială şi alţi proprietari de canale.

„Acest război este complet inutil şi nu poate fi justificat în niciun caz”, a reiterat el marţi, fiind citat în comunicat. „Această tragedie umanitară este intolerabilă”, afirmă Firtaş, care în prezent se află în arest la domiciliu la Viena, potrivit media de la Kiev. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

România a participat la inaugurarea gazoductului Grecia – Bulgaria. „Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj”, anunță Virgil Popescu

O delegație din România, condusă de premierul Nicolae Ciucă, a participat la ceremonia pentru inaugurarea gazoductului Grecia - Bulgaria. Din delegația României au făcut parte...

LIVE UPDATE A început protestul AUR

Protestul organizat de AUR a început la ora 14 în Piața Universității, iar de la ora 15 oamenii de acolo vor pleca în marș...

Un europarlamentar PNȚCD cheamă românii la protestul AUR. Un eveniment paralel ar fi organizat de senatoarea Șoșoacă

Un europarlamentar PNȚCD, Cristian Terheș, cheamă românii la protestul AUR, care se va desfășura în după-amiaza zilei de duminică, 2 octombrie 2022. "V-ati saturat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă