28.7 C
București
sâmbătă, 10 iunie 2023
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 80: Vladimir Putin și-a avertizat omologul său finlandez că...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 80: Vladimir Putin și-a avertizat omologul său finlandez că ar fi o „greșeală” ca Helsinki să renunțe la statutul său neutru și să se alăture NATO.

Potrivit Kremlinului, Putin a spus într-un apel telefonic că „abandonarea politicii tradiționale de neutralitate militară ar fi o greșeală, deoarece nu există amenințări la adresa securității Finlandei”.

Sauli Niinisto a vorbit sâmbătă cu Putin cu privire la cererea țării nordice de aderare la NATO, care urmează să fie anunțată în acest weekend. „Conversația a fost directă și directă și s-a desfășurat fără agravări. Evitarea tensiunilor a fost considerată importantă”, a declarat domnul Niinisto într-o declarație a biroului său. „Apelul telefonic a fost inițiat de Finlanda”.

Ucraina „probabil a câștigat bătălia de la Harkov”, al doilea oraș ca mărime al țării, susțin analiștii.

În ultimul său raport, Institutul pentru Studierea Războiului a spus că armata rusă „probabil a decis să se retragă complet din pozițiile sale din jurul orașului Harkov în fața contraofensivelor ucrainene și a disponibilității limitate de întăriri”. 

„Ucraina pare să fi câștigat bătălia de la Harkov”, a adăugat think tank-ul din SUA. Trupele ucrainene au împiedicat Rusia să încercuiască orașul din nord-estul Harkov, pe care Putin a încercat să-l captureze încă de la începutul războiului. Într-un video de vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus: „Eliberarea treptată a regiunii Harkov demonstrează că nu vom lăsa pe nimeni în mâinile inamicului”. Între timp, șeful serviciilor de informații militare din Ucraina a susținut că războiul se va termina până la Crăciun și că Vladimir Putin ar putea fi în curând îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat.

Ultimele noutăți

12.30 

Președintele Ucrainei a declarat că au fost în desfășurare discuții foarte dificile cu privire la evacuarea „unui număr mare” de soldați răniți din oțelăria asediată din portul strategic Mariupol din sud-est, în schimbul eliberării prizonierilor de război ruși. Mariupol, care a avut cele mai grele lupte din aproape trei luni de război, se află acum în mâinile Rusiei, dar sute de apărători ucraineni încă rezistă la oțelăria Azovstal, în ciuda săptămânilor de bombardament rusesc intens. Rezistența feroce ucraineană, pe care analiștii militari spun că președintele Vladimir Putin și generalii săi nu au reușit să o anticipeze când au lansat invazia pe 24 februarie, a încetinit și, în unele locuri, a inversat progresele rusești în jurul Ucrainei. „În acest moment, sunt în curs de desfășurare negocieri foarte complexe cu privire la următoarea fază a misiunii de evacuare – îndepărtarea răniților grav, a medicilor”, a declarat președintele Volodymyr Zelensky într-un discurs târziu. El a spus că intermediarii internaționali „influenți” au fost implicați în discuții, fără a detalia. Rusia, care a insistat inițial ca apărătorii din buncărele întinse din epoca sovietică de sub oțel să renunțe, a spus puțin în public despre discuții.

12.00

Rusia suspendă energia electrică către Finlanda a anunțat operatorul de rețea finlandez 

Rusia a suspendat livrarea de energie electrică către Finlanda peste noapte, după ce firma sa de energie RAO Nordic a amenințat că va întrerupe aprovizionarea din cauza restanțelor de plată, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial al operatorului de rețea din Finlanda. Rezervele „sunt zero de la miezul nopții”, a spus Timo Kaukonen. RAO Nordic a declarat vineri că va suspenda livrările, invocând probleme cu plățile, în timp ce Helsinki se pregătește să-și anunțe cererea de aderare la NATO în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.

10.30 am

Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că continuă să livreze gaze către Europa prin Ucraina prin punctul de intrare Sudzha, volumele sâmbătă fiind de 64,9 milioane de metri cubi (mcm), în creștere față de 61,97 milioane de metri cubi de vineri. O cerere de furnizare de gaz prin punctul de intrare principal Sokhranovka a fost respinsă de Ucraina, a spus Gazprom. Fluxurile de gaze rusești către Europa prin Ucraina au scăzut miercuri cu un sfert, după ce Kievul a oprit utilizarea rutei Sokhranovka.

10.00 am

Moscova va lua măsuri de precauție adecvate dacă NATO va desfășura forțe nucleare și infrastructură mai aproape de granița cu Rusia, a declarat sâmbătă adjunctul ministrului de externe Alexander Grushko, citat de agenția de presă RIA. Moscova nu are intenții ostile față de Finlanda și Suedia și nu vede motive „adevărate” pentru ca aceste două țări să se alăture alianței NATO, a adăugat Grushko.

9.45.00 am

Administrația militaro-civilă impusă de Rusia din regiunea Herson din Ucraina a declarat că va cere Rusiei să o includă în Federația Rusă, a anunțat sâmbătă Ministerul Apărării. Dacă Rusia va organiza un referendum de aderare la Herson, aproape sigur că va manipula rezultatele pentru a arăta o majoritate clară în favoarea părăsirii Ucrainei, a spus Ministerul Apărării.

8.40 am

Șeful serviciilor secrete din Ucraina: războiul se va termina până la Crăciun 

Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei a susținut că războiul se va termina până la Crăciun și că Vladimir Putin ar putea fi în curând îndepărtat de la putere printr-o lovitură de stat. Generalul-maior Kyrylo Budanov a declarat pentru Sky News că războiul merge atât de bine încât va ajunge la un punct de cotitură până la jumătatea lunii august. Generalul Budanov, care a prezis corect la începutul acestui an că Rusia va invada, a mai susținut că Putin se află într-o „stare psihologică și fizică foarte proastă și este foarte bolnav”. El a spus că războiul va „due la schimbarea conducerii Federației Ruse” și a susținut că „procesul a fost deja lansat și că se îndreaptă în acest mod”. Întrebat dacă se desfășoară o lovitură de stat, el a răspuns: „Da. Se mișcă în acest fel și este imposibil să o oprești”.

8.00 am

Un deputat rus de rang înalt a vizitat regiunea Herson ocupată de ruși din Ucraina pentru a discuta despre nevoile sociale și de îngrijire a sănătății ale populației locale, potrivit agenției de presă de stat RIA. Au existat rapoarte rare confirmate despre înalți oficiali ruși care au vizitat zonele de luptă de când Rusia și-a invadat vecinul pe 24 februarie. Hersonul este prima regiune care urmează să fie anexată după ce Moscova a declarat în aprilie că a câștigat controlul deplin asupra regiunii, care a avut loc sporadice proteste anti-ruse. Anna Kuznetsova, șeful adjunct al Dumei sau al Camerei inferioare a parlamentului din Rusia, a discutat despre furnizarea de alimente, precum și despre produse medicale și de altă natură necesare copiilor, a informat RIA.

7.00 am

India blochează toate exporturile de grâu Guvernul indian a blocat toate exporturile de grâu cu efect imediat, într-o mișcare care ar putea intensifica penuria globală exacerbată de războiul din Ucraina. India, care este al doilea cel mai mare producător de grâu din lume, a înregistrat o creștere bruscă a prețurilor locale. Exporturile de grâu din regiunea Mării Negre au scăzut de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, iar cumpărătorii globali sperau să se bazeze pe aprovizionarea cu cereale din India. În 2020, Ucraina a fost al cincilea cel mai mare exportator de grâu din lume, cu țări cu venituri mici precum Bangladesh și Liban printre beneficiari. Miniștrii G7 au discutat joi despre măsuri urgente pentru a rupe blocajul rusesc asupra exporturilor de cereale din porturile Ucrainei.

5.00 am


Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că țara vecină a recâştigat controlul asupra a şase localităţi ocupate de forţele ruse şi asupra a 1.015 de la începutul conflictului.

„Al 200-lea avion rusesc doborât” Volodymyr Zelensky a declarat vineri seara că Ucraina a doborât cel de-al 200-lea avion rusesc al războiului și a remarcat pierderile grele ale Rusiei în tancuri, vehicule blindate, elicoptere și drone. „Si pentru ce?” spuse el în adresa sa de noapte. „Pentru ca statuia lui Lenin să poată sta puțin mai mult în Genicheșk ocupat temporar? Nu există și nu poate exista alt rezultat pentru Rusia”. Forțele ruse au restaurat în aprilie statuia lui Lenin din Genichesk, un oraș din sudul regiunii Herson. Zelensky a spus că Ucraina este angajată în „negocieri foarte dificile” pentru a încerca să evacueze luptătorii răniți prinși în oțelăria Mariupol. „Vorbim de un număr mare de oameni. Desigur, facem totul pentru a-i evacua pe toți ceilalți, pe fiecare dintre apărătorii noștri. Am adus deja pe toți din lume care pot fi cei mai influenți mediatori”. Vineri, au apărut noi imagini din interiorul oțelării asediate din Mariupol, care arată o devastare totală în timp ce luptătorii ucraineni lansează grenade pentru a forța înapoi un atac rusesc, fiind prima dovadă directă că Moscova încearcă să asalteze centrala.

Zelenski spune că Rusia a pierdut 27.000 de soldaţi, mulţi dintre ei tineri recruţi, precum şi peste 3.000 de tancuri, vehicule blindate şi vehicule militare convenţionale, precum şi drone şi elicoptere.

Președintele ucrainean a afirmat că nimeni nu poate estima cât va dura războiul.

Volodimir Zelenski a susţinut că peste 27.000 de soldaţi ruşi au murit, majoritatea tineri recruţi, şi că peste 3.000 de vehicule militare au fost distruse.

Subliniind că nimeni nu poate estima cât va dura războiul, Zelenki a precizat că ucrainenii acţionează pentru a-l scurta, dar că acest lucru nu depinde doar de poporul ucrainean. care a făcut maximum posibil, ci şi de statele partenere.

„Fiecare zi de război este o creştere a ameninţărilor la nivel global, este o nouă oportunitate pentru Rusia de a provoca instabilitate şi în alte zone ale lumii, nu doar în Europa”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Bărbaţii şi femeile din Ucraina îşi dau viaţa pentru ca toată lumea să poată trăi în libertate. Subliniez: toată lumea, mai ales în acele ţări care îşi găsesc timp să polemizeze în loc să investească cît de mult posibil în ajutoare. Este necesară o mai mare presiune asupra Rusiei”, a afirmat preşedintele Ucrainean.


”Continuăm să reconstituim teritoriile libere ale Ucrainei. Până astăzi, 1.015 localităţi au fost eliberate, adică încă şase în ultimele 24 de ore”, a spus el în obişnuitul său discurs zilnic.

Nu este clar exact cât teritoriu reprezintă acele aşezări. Zelenski a subliniat şi alte realizări ale armatei ucrainene în acele zone.

“Refacem acolo alimentarea cu energie electrică, cu apă, comunicaţii, transport, servicii sociale”, a spus el.

„Desigur, ne amintim fiecare oraş şi fiecare comunitate care este încă sub ocupaţie. Herson, Melitopol, Berdyansk, Enerhodar, Mariupol şi toate oraşele din Donbas”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Acesta a mai afirmat că „eliberarea treptată a regiunii Harkov” demonstrează că Ucraina „nu va lăsa pe nimeni în mâinile inamicului”.

Citește și:

ZIUA A 79-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cod portocaliu de averse torebțiale, pentru 13 județe

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de averse torenţiale, valabilă pe durata acestei zile în 13 judeţe, precum şi...

Soția lui Alexandru Arșinel, Marilena, s-a stins din viață

După 9 luni de la moartea maestrului, soția lui Alexandru Arșinel, Marilena, s-a stins din viață. Fiul actorului a fost cel care a anunțat...

Profesorii, revoltați de ultima ofertă a Guvernului. Mai mulți sindicaliști cer demisiile liderilor Hăncescu și Nistor, la discuțiile purtate în cadrul sindicatelor din teritoriu

Ultima ofertă a guvernanților pentru încetarea grevei din învățământ au amplificat nemulțumirile multor membrii de sindicat din teritoriu. Informații obținute de “România liberă” de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă