6.6 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 207. Centrala de la Zaporojie a fost reconectată...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 207. Centrala de la Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică din Ucraina

Centrala nuclearoelectrică de la Zaporojie a fost reconectată la rețeaua electrică din Ucraina, a anunțat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Reconectarea a fost posibilă după ce ucrainenii au reparat o linie de înaltă tensiune de 750 kV. Existau patru asemenea linii, toate fiind avariate de bombardamente. Acum, alimentarea cu energie face posibilă răcirea reactoarelor şi menținerea altor funcţii de siguranţă.

Acum șase zile, reactorul 6, ultimul grup de la Zaporojie rămas în funcțiune, fusese oprit de ucraineni. Decizia fusese luată de Energoatom, operatorul de energie nucleară al Ucrainei. Anterior, la 6 septembrie 2022, o explozie puternică fusese semnalată în zona obiectivului nuclear.

Rețeaua electrică din Ucraina este puternic afectată de bombardamente

Centrala se află în orașul Energodar (Enerhodar) din ținutul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Având o capacitate de  6 GW, ea este cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Din luna martie 2022, centrala a fost ocupată de militari ai Rusiei. Rusia și-a adus și specialiști proprii, dar și personalul ucrainean al centralei a fost menținut, notează presa occidentală. Guvernul de la Kiev a semnalat că specialiștii ucraineni sunt practic prizonierii rușilor.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 206: Macron condamnă atrocitățile din Izium

A 204-A ZI DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă