14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 200. Ucraina anunță că a oprit complet centrala...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 200. Ucraina anunță că a oprit complet centrala de la Zaporojie

Centrala de la Zaporojie, din estul Ucrainei, cea mai mare centrală nuclearoelectrică din Europa, a fost complet oprită, a anunțat Ucraina.

Decizia de a opri reactorul 6, ultimul rămas în funcțiune, pare să fi fost luată de Energoatom. Acesta este operatorul de energie nucleară din Ucraina, subordonat autorităților de la Kiev.

Unitatea nucleară de la Zaporojie “este oprită complet”, a anunțat Energoatom în dimineața zilei de duminică, 11 septembrie 2022. Totuși, centrala nucleară și orașul Energodar, în care se află aceasta, s-ar afla, încă, sub controlul militarilor ruși.

Duminică, un reprezentant al Rusiei, Vladimir Rogov, a confirmat că ultimul reactor funcțional a fost oprit “în mod controlat”. Rogov declarase acum două zile că armata ucraineană a lansat o ofensivă prin care ar urmări recucerirea orașului Energodar, inclusiv a centralei nucleare.

Centrala de la Zaporojie funcționa la o capacitate foarte scăzută

Blocul 6 de la Zaporojie a fost oprit duminică la ora locală 3:41 (00:41 GMT). Centrala avea o capacitate energetică totală de 1000 MW. În ultimele zile, ea funcționa la o capacitate foarte scăzută, între 11 și 14 la sută, adică la o putere de 110 – 140 MW.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 199: nou ajutor UE pentru țara vecină

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...
Ultima oră
Pe aceeași temă