13 C
București
duminică, 15 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 182. Ucraina serbează Ziua Independenței ”Vom lupta...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 182. Ucraina serbează Ziua Independenței ”Vom lupta până la sfârșit”, a declarat Zelenski

UPDATE 11.10

„Vom lupta până la capăt”, a declarat miercuri președintele Volodimir Zelenski într-un discurs emoționant pentru a marca 31 de ani de independență a Ucrainei față de Uniunea Sovietică.

Președintele Zelensky a promis în discursul său de Ziua Independenței că țara sa nu va face „nici o concesie sau compromis” Moscovei.

„Nu ne interesează ce armată aveți, ne pasă doar de pământul nostru. Vom lupta pentru el până la sfârșit”, a spus Zelensky în adresa video, care marchează și șase luni de la începutul invaziei.

El le-a spus ucrainenilor că țara a renăscut când Rusia a invadat pe 24 februarie și va recuceri Crimeea anexată și zonele ocupate din est.

„O națiune nouă a apărut în lume pe 24 februarie la patru dimineața. Nu s-a născut, ci a renăscut. O națiune care nu a plâns, nu a țipat sau s-a speriat. Una care nu a fugit. Nu a renunțat. Și nu a uitat”, a spus el.

Președintele Zelensky a adăugat că Ucraina nu a mai văzut războiul sfârșit când a existat pace, ci când Kievul a fost de fapt învingător.

„Ce este pentru noi sfârșitul războiului? Spuneam: pace. Acum spunem: victorie”, a spus el.

Rusia se află într-o „poziție foarte fragilă”, spune secretarul Apărării

UPDATE 10.00


Rusia se află într-o „poziție foarte fragilă”, a spus secretarul Apărării, adăugând: „Am vorbit cu șefii mei de informații în această dimineață înainte de a veni, știți, avansul Rusiei poate fi măsurat în metri pe săptămână, nu în mile.

Ben Wallace, ministrul apărării britanic a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4: „Se macină în părți mici ale țării în încercarea de a avansa – complet opus operațiunii speciale de trei zile pe care a prezentat-o ​​la începutul acesteia, în urmă cu șase luni.

„Acceptăm aproape, ei bine, acceptăm, genul de observații ale pierderilor rusești să fie – dacă combinați morți, răni, dezertări – peste 80.000 din forțele lor armate. Adică 80.000 în șase luni, comparativ cu 15.000 pe care le-au pierdut într-un deceniu în Afganistan.

„Cred că suntem într-o poziție în care Rusia se află într-o poziție foarte fragilă”.

În ceea ce privește dacă Ucraina este, în mod realist, în situația de a relua teritoriul pe care Rusia încă îl deține, Wallace a spus: „Cred că Ucraina ajunge în această poziție”.

UPDATE 9:31


Războiul „se va termina cel mai probabil la masa negocierilor”, a spus secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg. Acesta a declarat că războiul din Ucraina „se va termina cel mai probabil la masa negocierilor”.

El a declarat pentru Sky News: „Vom sprijini Ucraina atâta timp cât va fi nevoie, vom sprijini Ucraina să prevaleze ca stat suveran independent în Europa, iar atunci acest război se va încheia cel mai probabil la masa negocierilor, iar rezultatul acestuia va fi complet. depinde de puterea de pe câmpul de luptă, acesta este motivul pentru care îi susținem”.


Lumea încă „destul de solidă și hotărâtă” să susțină Ucraina, spune Ben Wallace


Lumea este încă „destul de solidă și hotărâtă” să acționeze pentru Ucraina, a spus secretarul apărării.

Ben Wallace a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4: „Nu cred că a existat nicio șovăială, cred că asta i-ar plăcea lui Putin să facă lumea. Este fantezia sa, cu toții să ne întoarcem la soarele nostru, în șezlonguri.

„Realitatea simplă este că vedem asta ca o amenințare directă nu numai pentru Ucraina, ci și pentru valorile noastre, iar lumea este încă destul de solidă și hotărâtă.

„Acum, bineînțeles, după cum vedem, va folosi gazul ca armă. Cred că am văzut ieri o reducere a unor părți ale conductei de gaz în Europa, în mod deliberat pentru a crește prețurile. Dar, desigur, de aceea nu trebuie lăsat să aibă succes în Ucraina pe termen lung”.

Ucraina serbează Ziua Independenței, 24 august, în sunetul alarmelor aeriene și sub amenințarea bombardamentelor rusești.

Noi atacuri aeriene s-au semnalat, în ultimele 24 de ore, în nordul Ucrainei, inclusiv în apropierea frontierei cu Belarus. Există informații că Rusia și-a întărit forțele din Belarus, care execută acum atacuri asupra Ucrainei.

Pe de altă parte, peninsula Crimeea, care este ocupată ilegal de Rusia încă din anul 2014, ar fi și ea lovită de atacuri. Din acest motiv, zeci de mașini încărcate cu civili se retrag din Crimeea spre Rusia.

La 24 august 2022, Ucraina sărbărește 31 de ani de la proclamarea independenței față de URSS. Evenimentul s-a produs la 24 august 1991, după care Ucraina a rămas, o perioadă, membră în Comunitatea Statelor Independente (CSI). Surse politice afirmă că ambiția președintelui Rusiei, Vladimir Putin, este să refacă URSS. Pe de altă parte, la 24 august 2022 se împlinesc exact șase luni de când Rusia a atacat neprovocat Ucraina. Rusia ocupă în prezent peste 20 la sută din teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea.

Ziua Independenței, cu drapelul național dar fără manifestații de amploare

Președintele Zelenski a promis că drapelul național al Ucrainei va fi arborat inclusiv în localitățile ocupate de ruși. În condițiile în care în Ucraina este în vigoare legea marțială, demonstrațiile de amploare pe teritoriul ei sunt interzise.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 181. Ucraina a lovit sediul separatiștilor din Donețk cu rachete Himars

Rusia – Ucraina, ziua 180. Rusia vrea să judece prizonierii de la Azovstal

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rusia și Ucraina au făcut un nou schimb de 206 prizonieri de război

Rusia şi Ucraina au făcut sâmbătă un schimb de 206 de prizonieri de război, inclusiv soldaţi ruşi capturaţi de armata ucraineană în timpul raidului...

Bursele europene închid pe plus după decizia BCE de a reduce dobânzile

Bursele europene au închis în creștere vineri, pe fondul analizei investitorilor asupra recentei decizii a Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânzile și...

Casa Albă condamnă declarațiile lui Vladimir Putin privind un posibil conflict între Rusia și NATO

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, a criticat vineri afirmațiile „extrem de periculoase” făcute de președintele rus Vladimir Putin referitoare la un...
Ultima oră
Pe aceeași temă