11.3 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia declară că va aduce acasă trupele din Belarus după ce se...

Rusia declară că va aduce acasă trupele din Belarus după ce se vor termina manevrele militare acolo

Rusia îşi va retrage trupele din Republica Belarus după ce se vor încheia manevrele militare comune de acolo, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează dpa şi AFP.

“Pentru cei care urmăresc acest lucru îndeaproape, nimeni nu a spus vreodată că trupele ruse vor rămâne pe teritoriul belarus”, a declarat Peskov, potrivit agenţiei de presă Interfax. “Este vorba de nişte manevre comune şi, evident, aceasta presupune că trupele se vor întoarce la bazele lor la sfârşitul acestor exerciţii”, a adăugat Peskov, potrivit agerpres.ro.

Rusia a mobilizat în Belarus trupe şi echipamente pentru exerciţii comune, amplificând temerile privind o posibilă invazie în Ucraina, un scenariu negat de Moscova.

Prima etapă a acestor exerciţii comune s-a desfăşurat până pe 9 februarie. În acest scop, Rusia a transferat în Belarus avioane de luptă multirol Su-35, două divizii de sisteme S-40 şi o divizie de Panţîri-S – sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune.

Faza activă a exerciţiilor este preconizată din 10 până în 20 februarie. Nu se ştie exact numărul efectivelor şi echipamentelor relocate de Rusia în Belarus în vederea acestor exerciţii, care survin pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de Ucraina.

Rusia nu-și va lăsa trupele în Belarus după manevrele militare, deși acum se defășoară ample exerciții comune

Marţi, Ministerul rus al Apărării a anunţat că două bombardiere T-33M cu rază lungă de acţiune au desfăşurat misiuni de patrulare în spaţiul aerian al Republicii Belarus, fiind însoţite pe anumite porţiuni ale zborului de avioane de luptă Su-35 şi Su-30, potrivit Interfax.

Rusia a stârnit îngrijorări privind un posibil atac asupra Ucrainei, după ce a comasat timp de mai multe săptămâni zeci de mii de militari şi un număr important de echipamente în apropiere de frontiera ucraineană. Moscova neagă orice intenţie privind o ofensivă în ţara vecină şi acuză dimpotrivă Ucraina şi NATO de tensionarea situaţiei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joia trecută, la Bruxelles, că desfăşurarea de trupe ruseşti în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este “cea mai mare” efectuată de Moscova de la Războiul Rece, evocând până la 30.000 de militari.

Tot săptămâna trecută preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că intenţionează să cumpere aproape toate echipamentele transferate de Rusia în Belarus pentru exerciţiile militare comune. El a spus că unul dintre principalele obiective ale acestor exerciţii este instruirea militarilor belaruşi în manipularea noilor arme ruseşti, afirmând că Belarusul trebuie “să-şi apere graniţa cu Ucraina”.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Continuă protestul taximetriștilor în Capitală

Protestul taximetriştilor membri ai Asociaţiei Naţionale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) continuă astăzi, în Piaţa Constituţiei, fiind aşteptată participarea...

Rusia – Ucraina, ziua 712: Mai multe țări din UEsunt favorabile achiziționării de muniție pentru Kiev

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a...

Plăți instant în toată Uniunea Europeană! Cât vor costa tranzacțiile

Băncile din Uniunea Europeană vor fi obligate să ofere clienților plăți instant în toate țările membre, iar prețul plătit de către aceștia să...
Ultima oră
Pe aceeași temă