22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRăzboiul din Ucraina: Putin "a ordonat" crimele de război de la Bucha...

Războiul din Ucraina: Putin “a ordonat” crimele de război de la Bucha și “a onorat” soldații care le-au comis

Procurorul general al Ucrainei a declarat pentru Euronews că anchetatorii sunt hotărâți să îi tragă la răspundere pe cei de la cel mai înalt nivel al regimului rus pentru presupuse crime de război.

Iryna Venediktova a declarat că echipa sa a adunat probe pe teren, analizând câteva mii de cazuri individuale care au ieșit la iveală, în special în mai multe zone din afara Kievului, după retragerea trupelor rusești.

“Vedem fapte de tortură, atunci când deschidem gropile cu civili. Au fost împușcați, cu brațele legate al spate”, a declarat ea pentru Valérie Gauriat de la Euronews. “Avem fapte de crime sexuale împotriva civililor, nu numai împotriva femeilor, ci chiar împotriva bărbaților, copiilor și femeilor în vârstă.”

Există dovezi că mii de persoane au fost deportate cu forța în Rusia, a continuat Venediktova.

Principala intenție este de a-i urmări în justiție pe cei responsabili de crime de război și crime împotriva umanității, a spus ea. Dar unii din Federația Rusă care fac apel la genocid împotriva poporului ucrainean ar putea fi, de asemenea, urmăriți penal in abstentia.

Venediktova a declarat că sprijinul justiției europene și al Curții Penale Internaționale este esențial pentru a ajuta la aducerea în fața instanței a criminalilor de război. Acest lucru s-ar putea întâmpla la nivel internațional – cel mai important este ca astfel de decizii să fie luate în cadrul CPI, spune ea – dar, după aceea, “va exista un verdict într-un tribunal ucrainean”.

“Vă amintiți ce a fost în Cecenia. Vă amintiți ce a fost în Siria, în Georgia. Iar oamenii care sunt responsabili pentru toate aceste războaie nu au fost pedepsiți deloc. De aceea cred că acum este timpul să-i pedepsim. Chiar dacă luăm acest mic exemplu despre acea brigadă care a fost la Bucha. Au torturat oameni, au ucis civili. Apoi, după ocupație, președintele Putin i-a onorat. Înseamnă că nu numai că știa despre acest lucru, nu numai că le-a ordonat să facă acest lucru, ci înseamnă că și-a onorat soldații pentru toate aceste crime de război. Cred că este o mare dovadă pentru noi toți”, a spus Venediktova.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

VIDEO. FRF a lansat imnul echipei naționale pentru EURO 2024. Piesa se numește „Visăm împreună”

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat astăzi, în colaborare cu PRO TV, postul care va transmite EURO 2024, piesa „Visăm Împreună”, care va...

Back home. Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu, înapoi la Masterchef, emisiune difuzată de PRO TV

Vuiește întregul internet! După scandalul de la Antena 1, când cei trei chefi au anunțat trustul cu câteva săptămâni înainte de începerea filmărilor că...
Ultima oră
Pe aceeași temă