16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaMinistrul de externe german, gest emoționant în prima linie a Ucrainei

Ministrul de externe german, gest emoționant în prima linie a Ucrainei

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a vizitat marți regiunea Mariupol din estul Ucrainei, devastată de anii de război. Vizibil mișcată, Baerbock a spus că este un moment „opresiv” că a existat un „război chiar în mijlocul Europei”.

Fosta stațiune de litoral Shyrokyne se întinde direct pe Marea Azov, care separă peninsula Crimeea anexată de Rusia de Marea Neagră, conform Reuters.


Călătoria lui Baerbock în regiune intenționează să transmită un semnal diplomatic că Germania este alături de Ucraina, care se confruntă cu o escaladare a agresiunii din partea vecinilor săi ruși.
De asemenea, Baerbock a folosit ocazia pentru a aduna sprijin pentru observatorii misiunii OSCE din Ucraina.

Ministrul de externe german a vizitat o regiune afectată de război a Ucrainei, trimițând un mesaj de pace și susținere


În conformitate cu Acordul de la Minsk, OSCE are mandatul de a monitoriza situația în întreaga Ucraină din aprilie 2014. Cu toate acestea, Rusia i-a interzis accesul în Crimeea.
Misiunea cuprinde aproximativ 700 de observatori din 44 de țări, inclusiv 43 de germani.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi-a suspendat în toamnă misiunea de monitorizare în estul Ucrainei în urma unei acţiuni de protest organizate de către separatiştii proruşi în faţa cartierului său general din Doneţk.


Ministrul german de externe, vizită de solidaritate cu năzuințele Ucrainei

Circa 200 de protestatari proruşi i-au înfruntat atunci pe monitorii OSCE pentru a cere eliberarea unui ofiţer rebel capturat recent de armata ucraineană. Protestatarii au blocat intrarea în hotelul în care sunt găzduiţi aceştia.
Ca urmare a acestui incident, membrii Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina au decis să-şi suspende activitatea. „Din cauza îngrijorărilor pentru siguranţa noastră şi din cauza regulilor şi consideraţiilor noastre de securitate ne suspendăm operaţiunile”, a explicat pentru Reuters Yaşar Halit Cevik, şeful Misiunii.
Misiunea OSCE în Ucraina s-a confruntat şi în trecut cu proteste organizate de separatiştii proruşi, care sunt susţinuţi de Moscova. Separatiştii susţin că ofiţerul lor Andrei Kosiak a fost capturat miercuri de către armata ucraineană în apropierea liniei din front deşi făcea parte dintr-un comitet comun de supraveghere a armistiţiului. Ministerul ucrainean al Apărării respinge acuzaţia, precizând că Andrei Kosiak este cetăţean rus şi era infiltrat în comitetul respectiv pentru a efectua o misiune de recunoaştere sub acoperire.

Astfel, ministrul de externe german, prin vizita în regiunile afectate de conflict ale Ucrainei încearcă să restabilească încrederea în instituțiile occidentale.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...
Ultima oră
Pe aceeași temă