7.1 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaEmmanuel Macron a transmis opinii, și nu propuneri, la Kiev și Moscova...

Emmanuel Macron a transmis opinii, și nu propuneri, la Kiev și Moscova pentru a detensiona situația din estul Europei

Preşedintele francez Emmanuel Macron nu a încercat să se împotrivească aspiraţiilor pro-occidentale ale Ucrainei şi a oferit opinii în timpul vizitei sale de săptămâna aceasta la Kiev, nu propuneri, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, relatează Reuters.

”Nu a existat nicio trădare” a lui Macron faţă de Ucraina, a estimat şeful diplomaţiei ucrainene, adăugând că chestiunea unei negări a aspiraţiilor euro-atlantice ale Ucrainei nu a fost pusă în discuţie în timpul vizitei preşedintelui francez la Kiev.

”Ieri a fost o discuţie asupra unor idei, nu o discuţie asupra unor propuneri specifice”, a spus Kuleba despre această vizită, menţionând de asemenea că, dacă ”cineva va veni şi va începe să ne impună ceva (…) nu va exista în principiu o astfel de discuţie”.

Venit la Kiev după ce a avut la Moscova o întrevedere cu omologul său rus Vladimir Putin, preşedintele francez a declarat la finalul acestui turneu că atât liderul de la Kremlin cât şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-au exprimat angajamentul faţă de principiile acordurilor de la Minsk privind soluţionarea conflictului din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.

Ministrul Kuleba a declarat însă că Ucraina nu va negocia direct cu separatiştii şi nu va accepta interpretarea Rusiei asupra acestor acorduri. Moscova acuză Kievul că nu respectă acordurile de la Minsk prin refuzul adoptării unei reforme constituţionale care să acorde un statut special Donbasului şi de asemenea prin refuzul de a discuta cu cele două republici autoproclamate ce compun Donbasul, respectiv Doneţk şi Lugansk, conform agerpres.ro.

Emmanuel Macron a transmis opinii către Kiev, nu propuneri, chiar și președintele Putin apreciind că s-au făcut progrese

După întrevederea cu Macron, preşedintele Putin a declarat că unele din ideile omologului său francez vizând dezamorsarea crizei pot face posibilă realizarea de progrese.”Unele din ideile sale, din propunerile sale (…) sunt posibile pentru a pune bazele unor progrese comune”, a afirmat Vladimir Putin în cadrul conferinţei comune de presă.

După ce a masat importante efective militare la graniţa ucraineană, stârnind temeri că ar putea urma o invazie, ceea ce Moscova neagă, aceasta din urmă a transmis în decembrie Washingtonului o serie de propuneri privind arhitectura de securitate europeană, cerând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, cu accent asupra Ucrainei, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi retragerea trupelor NATO din ţările Europei de Est care au aderat la această alianţă începând din 1997.

SUA şi NATO au “ocolit” aceste cereri în răspunsurile oficiale trimise Moscovei luna trecută, a mai spus Putin la conferinţa de presă cu Macron. Dar ”nu cred că un dialog se opreşte aici”, a adăugat preşedintele rus.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...

Macron vede posibilă trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu ar trebui "exclusă" în viitor, considerând totuşi că,...

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă