22.2 C
Bucharest
Monday, 2 October 2023
HomeInternaționalCriza din UcrainaCNN: Kiev infiltrează agenți de sabotaj în Rusia

CNN: Kiev infiltrează agenți de sabotaj în Rusia

Oficialii americani cred că aceşti agenţi pro-ucraineni din interiorul Rusiei au efectuat atacul cu drone care a vizat Kremlinul la începutul lunii mai, lansând drone din interiorul Rusiei, în loc să le manevreze din Ucraina spre Moscova, notează CNN, preluat de news.ro.

Nu este clar dacă alte atacuri cu drone efectuate în ultimele zile – inclusiv unul care a vizat un cartier rezidenţial din apropierea Moscovei şi un alt atac asupra unor rafinării de petrol din sudul Rusiei – au fost lansate tot din interiorul Rusiei sau au fost efectuate de această reţea de agenţi pro-ucraineni, notează CNN. Însă oficialii americani cred că Ucraina a dezvoltat celule de sabotaj în interiorul Rusiei, alcătuite din simpatizanţi pro-ucraineni şi din agenţi bine pregătiţi pentru acest tip de război. Se crede că Ucraina le-ar fi furnizat acestora drone de fabricaţie ucraineană. Doi oficiali americani au declarat pentru CNN că nu există nicio dovadă că vreunul dintre atacurile cu drone a fost efectuat cu drone furnizate de SUA, precizează CNN.

Oficialii nu au putut spune în mod concludent cum a reuşit Ucraina să introducă dronele în spatele liniilor inamice, dar două dintre surse au declarat pentru CNN că există rute de contrabandă bine puse la punct care ar putea fi folosite pentru a trimite drone sau componente de drone în Rusia, unde ar putea fi apoi asamblate.

Un oficial european din cadrul serviciilor de informaţii a remarcat că graniţa ruso-ucraineană este vastă şi foarte greu de controlat, ceea ce o face propice pentru contrabandă – lucru pe care oficialul spune că ucrainenii l-au făcut deja în cea mai mare parte a deceniului în care au fost în război cu forţele pro-ruse. “De asemenea, trebuie să luaţi în considerare faptul că aceasta este o zonă periferică a Rusiei”, a spus oficialul. “Supravieţuirea este problema tuturor, aşa că banii lichizi fac minuni”, a adăugat el.

Cine anume controlează aceste active este, de asemenea, neclar, au declarat sursele CNN, deşi oficialii americani cred că sunt implicate elemente din cadrul comunităţii de informaţii din Ucraina.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Bogdan Racoviţan, „dublă” pentru Rakow, împotriva echipei lui Gâlcă

Fundaşul român Bogdan Racoviţan a marcat două goluri pentru Rakow Czestochowa, duminică, în meciul câştigat pe teren propriu cu scorul de 3-0 în faţa...

Care sunt 7 motive pentru care un bărbat își ascunde sentimentele

Motivul 1: Teamă de vulnerabilitateUnul dintre motivele comune pentru care bărbații își ascund sentimentele este teama de a fi vulnerabili. Societatea adesea îi...

Ce trebuie să faci dacă friptura a ieșit prea tare

Totul cu ajutorul unui ingredient pe care îl ai cu siguranță în frigiderul din bucătărie. Acesta va face carnea fragedă și gustoasă, așa...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies