Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un raport parlamentar exploziv descrie recrutarea copiilor din mediile nocive

Copiii delincvenți transformați în spioni șochează Marea Britanie

Deputații britanici au fost uluiți să afle despre existența unei brigăzi speciale de spioni care folosește minori în operațiuni secrete împotriva teroriștilor, a bandelor și traficaților de droguri. Camera Lorzilor a înființat o comisie de anchetă.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 31.07.2018 - 08:27

Povestea minorilor folosiți pentru infiltrarea rețelelor de teroriști și de criminali ar fi putut rămâne neștiută, cunoscută doar de  serviciile secrete britanice și de poliție, dar deputații au aflat totul despre această practică atunci când Ministerul de Interne de la Londra a propus în Parlament prelungirea cu 1-4 luni a duratei mobilizării acestor tineri numiți „surse secrete de informații”.

După ce Opoziția a depus un amendament, Guvernul, care dorea accelerarea reînregistrării lor pentru a se asigura că minorii nu riscă să ajungă în pericol fizic și psihic, se află în situația de a apăra această practică.

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a răspuns pentru Guardian că Downing Street a recurs „foarte rar” la astfel de minori.

După aceste dezvăluiri, Camera Lorzilor a creat o comisie de anchetă pentru clarificarea obiectivelor serviciilor de securitate.

 

Recrutați după ce au fost arestați

În majoritatea timpului, acești copii sunt recrutați după ce au fost arestați de poliție și în schimbul unei amnistii ei trebuie să adune informații despre organizarea și modul de operare al bandelor pentru care lucrează.

Potrivit unui raport remis Camerei Lorzilor, acești tineri sunt folosiți într-un „evantai crescând de situații” - în rețele de prostituție, de traficanți de droguri sau chiar în operațiuni antiteroriste.

Ministrul de Interne, Ben Wallace, care susține dispozitivul, a replicat că „este dificil să obții dovezi despre bande fără infiltrarea membrilor cu minori CHIS – covert human intelligence sources.

Wallace a dat ca exemplu faptul că minorii CHIS pot furniza anchetatorilor o mai bună înțelegere a modului în care tinerii comunică între ei în cadrul bandelor.  Neil Woods,  fost polițist infiltrat care a anchetat bandele de droguri pe tot teritoriul țării, a declarat că se știa despre copiii utilizați ca CHIS în trecut, dar cazurile erau rare.

Raportul Camerei oferă puține date pentru a evalua amploarea dispozitivului. Numărul minorilor participanți este ținut secret, dar au fost peste 2.300  sub acoperire în 2017, iar înalții responsabili care au răspuns întrebărilor Lorzilor au precizat că unii au avut  mai puțin de 16 ani.

 

Furtună pe scena politică

Dispozitivul copiilor-spioni suscită o furtună în sfera politică și în cadrul asociațiilor pentru apărarea drepturilor omului care încearcă să determine renunțarea la această practică.

„Înrolarea copiilor în cele mai sumbre zone de menținere a ordinii și expunerea lor intenționată la abuzuri sexuale, în rețele de teroriști sau de criminali contravine obligațiilor guvernamentale în materie de drepturile omului, care plasează interesul copiiilor în centrul deciziilor care îi afectează”,  declară Rosalind Comyn, responsabil juridic al organizației Rights Watch.

Numeroși deputați condamnă obiceiul poliției de a recruta un minor arestat pentru diverse infracțiuni care, în loc să fie salvat, este retrimis în mediul nociv.

Jenny Jones, din partidul Verzilor, s-a declarat șocată să afle că autoritățile pot fo-losi copii ca spioni, o astfel de activitate crescând riscurile pentru copiii implicați în traficul cu droguri, considerați deja consumatori.

Comitetul parlamentar a dezvăluit această practică, a avertizat în legătură cu planurile guvernamentale care vizează să dea mai multă li-bertate organismelor însărcinate cu aplicarea legii privind utilizarea copiilor și s-a declarat îngrijorat de propunerile de prelungire a perioadei sub acoperire pentru acești copii.

„Suntem preocupați de faptul că, permițând unui tânăr să participe la o activitate secretă asociată unei crime grave o perioadă prelungită, acest lucru va crește riscurile pentru sănătatea sa mentală și fizică”.

Potrivit corespondenței dintre Ministerul de Interne și Camera Lorzilor, copiii nu sunt folosiți doar pentru furnizarea de informații pentru poliție, ci și pentru colectarea de informații pentru agenții secrete. În ce privește garanțiile, Ministerul de Interne propune ca autorizarea prelungirii misiunii copiilor să fie revizuită lunar de un înalt funcționar pentru a se asigura de sănătatea și de securitatea lor, dar și că prelungirea rămâne „necesară și proporționată”.

Comentarii