18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalCNA: OTV şi TVR 1, amendate cu câte 10.000 de lei

CNA: OTV şi TVR 1, amendate cu câte 10.000 de lei

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să amendeze cu câte 10.000 de lei televiziunile OTV şi TVR 1, în timp ce postul Realitatea TV a fost somat public, pentru depăşirea duratelor legale de publicitate, informează Mediafax.

CNA a monitorizat, în perioada 1 februarie – 31 august, duratele inserţiilor de publicitate, în intervalul orar 18.00 – 23.00, difuzate de televiziunile Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Naţional TV, OTV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, România TV, TVR 1.

Consiliul a reluat discutarea cazului, după ce, marţi, niciuna dintre propunerile de sancţionare venite din partea membrilor CNA nu îndepliniseră numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a fi aplicate.

CNA a constatat depăşiri ale duratelor legale de publicitate la OTV, TVR 1 şi Realitatea TV.

Astfel, OTV a depăşit spaţiul legal de publicitate în luna aprilie (cu 10 minute şi 43 de secunde) şi în luna iunie (cu 3 minute şi 34 de secunde).

Realitatea TV a depăşit spaţiul legal de publicitate în luna martie, cu 7 minute şi 32 de secunde.

TVR 1 a depăşit spaţiul legal de publicitate în luna iunie, cu 13 minute şi 7 secunde.

Potrivit art. 35, alin. 1 din Legea audiovizualului, “(1) Proporţia de spoturi publicitare televizate şi spoturi de teleshopping dintr-un interval de o oră nu poate depăşi 20%, respectiv 12 minute; în cazul televiziunii publice, durata acestora nu poate depăşi 8 minute din timpul oricărei ore date”.

Reprezentanta Televiziunii Române la şedinţa de marţi a CNA, Monica Botnaru, a explicat că, în luna iunie, TVR 1 a difuzat meciuri din Campionatul European de Fotbal, depăşirea spaţiului legal de publicitate fiind cauzată de spoturile pe care postul a trebuit să le transmită obligatoriu, potrivit contractului cu FIFA. “Nu se poate vorbi de o tendinţă de creştere a depăşirilor a fost o chestiune circumstanţială, în momentul în care contractele au fost astfel încheiate”, a spus atunci Botnaru.

“Consider nejustificată motivarea prezentată de reprezentantul postului TVR 1. Iorga. Puteau să îşi gestioneze publicitatea în aşa fel încât să nu aibă o asemenea depăşire”, a spus, în schimb, la momentul respectiv Narcisa Iorga, membru al CNA.

La celelalte televiziuni monitorizate, CNA nu a constatat încălcări ale legislaţiei audiovizuale.

“În ansamblu, este vorba de o monitorizare pe şapte luni de zile, rezultatele sunt de natură să ne încurajeze”, a spus, marţi, trecută Răsvan Popescu, preşedintele CNA. El a propus aplicarea unei somaţii publice televiziunilor OTV, Realitatea TV şi TVR 1.

În schimb, Narcisa Iorga a propus aplicarea unor amenzi de câte 10.000 de lei posturilor OTV, Realitatea TV şi TVR 1. “Este un semnal important pentru toată piaţa. Trebuie apreciate eforturile tuturor celorlalte posturi”, a spus Iorga, referindu-se la televiziunile care nu au depăşit spaţiul legal de publicitate sau au avut depăşiri nesemnificative.

În şedinţa de joi, membrii CNA au reluat discutarea subiectului. Christian Mititelu, membru al CNA, a propus aplicarea unei somaţii publice postului Realitatea TV şi amendarea cu câte 10.000 de lei a posturilor OTV şi TVR 1. Propunerea a întrunit numărul minim necesar de voturi şi a fost aplicată.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, mesaj cu prilejul sărbătorilor Pascale

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 4 mai 2024, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante. “Sărbătoarea Sfintelor...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

O fetiță s-a născut cu două forme de cancer

O fetiță s-a născut cu mai multe pete mov pe corp, iar în timp s-au dovedit a fi două forme de cancer. Amelia Topas, acum...
Ultima oră
Pe aceeași temă