21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInternaționalCircuit francez pentru „Sieranevada“

Circuit francez pentru „Sieranevada“

Începând de ieri, „Sieranevada“, cel mai recent film semnat de Cristi Puiu, rulează în cinematografele din Franța, fiind una dintre cele mai așteptate producții ale verii, conform presei franceze.

Mathieu Macheret, criticul de film al ziarului „Le Monde“, nota (într-o cronică elogioasă la adresa filmului, dar și a regizorului Cristi Puiu) că „«Sieranevada» se înscrie în câmpul bine identificat al cinema-ului de autor românesc, cu imagini în planuri-secvenţă foarte lungi și conversaţii homerice virând spre absurd“, menționând că „filmul nu se reduce doar la atât – ceea ce funcţionează în creaţiile lui Puiu este acea retranscriere a unui timp aproape real, în care acţiunea e oferită într-o singură şi îndelungată scurgere, care are valoarea unei revelaţii lente“. Macheret spunea că Puiu este „o figură crucială a Noului Val din cinematografia românească“, amintind că acesta s-a remarcat o dată cu filmul „Moartea domnului Lăzărescu“, o culme a ironiei la adresa birocraţiei din administraţia medicală românească, film pentru care cineastul a fost recompensat în 2005 cu premiul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes.

Publicația menți-onea-ză și că publicul francez trebuie să vadă filmul lui Puiu nu numai pentru faptul că este realizat exemplar, ci și pentru a descoperi o altă discuție despre evenimentele tragice petrecute în redacția Charlie Hebdo.

„Sieranevada“ a intrat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes în acest an, însă a plecat acasă fără a lua vreun premiu, lucru ce nu a fost chiar pe placul presei din Franța. Una dintre cele mai vechi publicații din media franceză, „Le Canard Enchaîné“, deplângea faptul că producții originale precum „Sieranevada“ lui Cristi Puiu nu au luat premii, pentru a face loc unor pelicule mult mai convenționale. Publicația satirică franceză compara conferința de presă a juriului de la Cannes la deschiderea festivalului din acest an cu un prohod, deoarece toți membrii juriului se plângeau de palmaresul aproape plat, cu mici excepții. Cu toate acestea, juriul nu a premiat excepțiile, adică filmele care aduceau un suflu nou.

„Sieranevada“, pelicula ce are scenariul şi regia semnate de Cristi Puiu („Moartea domnului Lăzărescu“ – 2005, „Aurora“ – 2010), spune povestea unei reuniuni de familie. Filmul debutează cu întoarcerea dintr-o călătorie în interes de serviciu a unui medic neurolog ajuns la apogeul carierei, care urmează a se întâlni cu soţia pentru a merge împreună la un prânz în familie, o comemorare a tatălui său, care murise cu un an înainte. În apartamentul mamei sale, oaspeții așteaptă sosirea preotului şi discută tot felul de lucruri – care au şi nu au legătură cu diverse evenimente și războaie ce se întâmplă în întreaga lume.

Filmul îi are în distribuție pe actorii Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu și va rula pe marile ecrane din România din 9 septembrie. 

În lume.Alte premiere

„Sieranevada“ este una dintre cele mai „plimbate“ pelicule românești: tot de ieri, producția a avut premiera în Australia, unde va fi prezentată în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Melbourne (24 iulie-14 august). Luna aceasta, „Sieranevada“ va mai ajunge și în Bosnia-Herțegovina, la Festivalul Internațional de Film de la Sarajevo (12-20 august).

Până acum, pelicula a fost prezentată de două ori pentru publicul Moscow International Film Festival, apoi în Israel, unde a fost inclusă în competiția inter-națională din cadrul Jerusalem Film Festival (ce a avut loc în perioada 7-17 iulie), având premiera pe 8 iulie. La sfârșitul lunii iulie, a fost prezentată și la Auckland, fiind inclusă în selecția New Zealand International Film Festival (14-31 iulie).

Cele mai citite

Mamele cu copii ar putea ieși mai devreme la pensie

Mai mulţi parlamentari de la PNL au depus la Senat un proiect de lege pentru modificarea art.51 alin.(1) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public...

Așteptarea de 9 ani a luat sfârșit. FCSB e noua campioană a României la fotbal

Un singur punct mai avea nevoie FCSB, în meciul de sâmbătă seara cu Farul Constanța, pentru a se încorona noua campioană a Superligii. În...

Sondaj. Imediat după ce și-a relansat candidatura, Gabriela Firea a trecut înaintea lui Piedone, însă după Nicușor Dan

Gabriela Firea ar fi pe locul al doilea în preferințele de vot pentru Primăria Capitalei, după Nicușor Dan, indică un sondaj realizat de grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă