10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInternaționalChina și Japonia, un nou pas în consolidarea relațiilor bilaterale

China și Japonia, un nou pas în consolidarea relațiilor bilaterale

Colaborarea intră într-o ‘fază importantă de progres’, a declarat ministrul chinez de externe, Wang Yi, care a început duminică o vizită de trei zile în capitala Japoniei.

‘Luând un nou start, sper că vom promova dezvoltarea celor două naţiuni ale noastre’, a subliniat el.

Cele două părţi au reafirmat importanţa cadrului multilateral de liber-schimb, în contextul deciziei recente a preşedintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale pe importurile de oţel şi aluminiu.

Wang Yi şi omologul său japonez Taro Kono nu au făcut referire directă la acest subiect, dar au avertizat implicit asupra oricărei intenţii de protecţionism.

‘Împărtăşim opinia potrivit căreia declanşarea unui război comercial ar avea un impact semnificativ asupra prosperităţii economice mondiale’, a afirmat Taro Kono.

După întrevederea celor doi miniştri de externe, şeful diplomaţiei chineze a fost primit de premierul japonez Shinzo Abe, care a exprimat dorinţa ca cele două ţări să coopereze în dosarul nord-coreean. ‘Sperăm să dezvoltăm o relaţie strategică şi reciproc avantajoasă în diverse domenii’, a arătat premierul nipon.

China şi Japonia, a doua şi, respectiv, a treia economie din lume, au o relaţie complicată pe fondul subiectelor contencioase moştenite din Al Doilea Război Mondial şi al disputelor teritoriale.

Japonia încearcă însă o ameliorare a relaţiilor, mai ales din cauza temerii că va fi lăsată deoparte în negocierile privind programul nuclear nord-coreean, în care China este un actor major, într-o perioadă de înmulţire a deschiderilor diplomatice cu Phenianul.

În această viziune, Tokyo prevede să găzduiască o reuniune trilaterală între prim-ministrul japonez Shinzo Abe, premierul chinez Li Keqiang şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in. Întâlnirea ar urma să aibă loc ‘după Săptămâna de Aur’, o serie de zile de sărbătoare în Japonia care se încheie pe 6 mai, a precizat Abe.

În studiu se află şi întâlniri bilaterale între premierul japonez şi preşedintele chinez Xi Jinping, indică AFP, potrivit AGERPRES.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă