23.6 C
București
miercuri, 5 iunie 2024
AcasăInternaționalCelula de bază

Celula de bază

La Bulandra nu s-a jucat nimic timp de o lună. Şi nu pentru că au fost sărbători şi zile libere. Săptămâna trecută a „ieşit la public” spectacolul lui Andrei Şerban după „Ivanov”-ul lui Cehov, cu Vlad Ivanov în rolul principal. Cu o săptămână înainte a avut premiera şi o nouă montare a regizorului rus Yuri Kordonsky: „Îngropaţi-mă pe după plintă”- o dramatizare după romanul omonim al regizorului de film şi scriitorului Pavel Sanaev. Şi, cel puţin aceasta din urmă este o montare pe care vă sfătuiesc să o treceţi pe lista cu spectacole ce nu trebuie ratate.

„PLINTĂ = 1. Piesă de lemn, de piatră, de mozaic, de material plastic etc. care se aplică la partea de jos a pereţilor unei încăperi pentru a-i apăra împotriva loviturilor şi a umezelii sau pentru a acoperi rostul dintre pardoseală şi perete. 2. Partea de jos a unei clădiri, a unei sobe, a unui zid, ieşită mai în afară, formând un mic soclu. 3. Bloc paralelipipedic de piatră sau de zidărie, pe care se reazemă o coloană sau un piedestal.”

Aceasta este definiţia cuvântului conform dexonline.ro. Am transcris-o aici pentru că mulţi dintre cei cu care am vorbit des­pre acest spectacol (şi unii dintre ei chiar văzuseră montarea în care personajul principal desenează, la un moment dat, „plinta”) nu ştiau semnificaţia cuvântului. Acum, de ce găseşte cineva că acesta ar fi locul potrivit în care să stea pentru veşnicie alături de cei pe care îi iubeşte, nu ştiu. Dar cum personajul în cauză e un copil de nouă ani, cred că nu e cazul să ne punem prea multe întrebări.

„Îngropaţi-mă pe după plintă” este un roman autobiografic al artistului crescut într-o familie de cineaşti, nepot al actorului Vsevolod Sanaev şi fiu al actriţei Elena Sanaeva, fiu adoptiv al actorului Rolan Bykov („piticul vampir” din spectacol). Am auzit că romanul şi adaptarea lui cinematografică sunt foarte dure. În spectacolul de la Bulandra, Kordonsky preferă o adaptare, să-i zicem, poetică. Blestemele bunicii şi lupta dintre aceasta şi fiica sa pentru custodia copilului capătă o aură de melancolie în mintea adultului care rememorează perioada în care mama sa era numită „ciuma”. În „Îngropaţi-mă pe după plintă” ura se confundă cu dra­gostea, blestemele cu alinturile, iar figura mamei reprezintă în ochii copilului şi fericirea intangibilă, dar şi răul suprem. Copilul devine obiectul războiului dintre mamă şi bunică, într-un context în care „celula de bază a societăţii” nu este deloc cel mai potrivit loc pentru un copil. Bulandra, însă, e locul perfect pentru a petrece peste trei ore şi jumătate la un spectacol emoţionant.

Îngropaţi-mă pe după plintă
Durata: 3h 40 min.
Dramatizare de Yuri Kordonsky după romanul omonim de Pavel Sanaev. Regia: Yuri Kordonsky. Scenografia: Nina Brumuşilă. Cu: Mariana Mihuţ, Marian Râlea, Andreea Bibibi, Claudiu Stănescu, Marius Florea Vizante, Valentin Popescu, Profira Serafim, Taisia Orjehovschi,  Sorin Flutur,  Vladimir Purdel,  Andrei Huţuleac.
Teatrul Bulandra – Sala Izvor (Bd. Schitu Măgureanu nr. 1, tel. 021.314.75.46). Preţ bilet: 26,5 lei.

Cele mai citite

Joe Biden e hotărât să închidă granița cu Mexicul pentru migrația clandestină

Preşedintele american Joe Biden va semna marţi un decret care va permite închiderea temporară a frontierei SUA cu Mexicul pentru migranţii clandestini odată ce...

Contracte de 4,36 de miliarde de euro au fost semnate pentru extinderea Magistralelor M4 şi M6 de metrou 

Contracte de 4,36 de miliarde de euro au fost semnate marţi pentru extinderea Magistralelor M4 şi M6 de metrou, în condiţiile în care metroul...

Cum organizezi o ceremonie de înmormântare în capitală

Trecerea în neființă este un moment pe care Biserica îl celebrează pe parcursul a trei zile, perioadă considerată necesară pentru ca sufletul să părăsească...
Ultima oră
Pe aceeași temă